Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ελάτε να γνωρίσουμε τον Σύλλογο Μοντελιστών τρένων (HMRC) στην Ελλάδα. Δείτε εικόνες και βίντεο

"To Hellenic Model Railways Club (HMRC) είναι ένας σύλλογος, που δημιουργήθηκε δειλά στις 11/1/11 μέσα στο χώρο του eRail στα Κ. Πατήσια από μια μικρή παρέα μοντελιστών" αναφέρει σε ενημερωτικό του σημείωμα το μέλος του Συλλόγου κ. Γιάννης Αντωνίου και συνεχίζει:
Δόθηκε ίσως για πρώτη φορά σε μοντελιστές σιδηροδρόμου στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις, να δημιουργήσουν αλλά και να ‘παίξουν’ επιτέλους με τα τραίνα τους χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα του «χώρου». Έτσι κάπου στα μέσα του 2012 άρχισαν να στήνονται τα πρώτα διοράματα σε χώρο που μας παραχωρήθηκε από τον Συλλόγο Φίλων Σιδηροδρόμου. 

Σήμερα το HMRC αποτελεί τον μοντελιστικό τομέα του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου και αριθμεί πάνω από 20 μέλη και 28 διοραμάτα στημένα σε σχήμα ‘οβάλ’. Σε αυτόν τον χώρο μαζευόμαστε κάθε Σάββατο και Κυριακή και δουλεύουμε ο καθένας το κομμάτι του, άλλος προσθέτοντας φύση, άλλος τελειοποιώντας τα ηλεκτρικά, άλλος ολοκληρώνοντας τη γραμμολογία, άλλος απλά παίζοντας με τα τραίνα! 

Η Τεχνική που εφαρμόστηκε στην κατασκευή των διοραμάτων είναι γνωστή και καθιερωμένη στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, εφαρμόζεται δε σε όλα τα club και λέγεται ‘τμηματική κατασκευή μακέτας’ (modular layout construction). Την κατασκευή του κάθε τμήματος (module) αναλαμβάνει ένα ή περισσότερα μέλη του club μπορεί δε, να έχει όποιο σχήμα, μέγεθος και θέμα θέλει ο κατασκευαστής. 

Ο στόχος μας σαν club, εκτός από την προσωπική μας ικανοποίηση και την απόλαυση του χόμπυ μας, είναι να αναδείξουμε την ομορφιά του σιδηροδρόμου μέσα από την κατασκευή τοπίων, σταθμών, συρμών υπό κλίμακα. Κίνητρο του συλλόγου μας είναι η παρέα μας να μεγαλώσει με νέα μέλη και μικρά παιδιά που θα αγαπήσουν τον σιδηρόδρομο και θα γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιάς του σιδηροδρόμου. Η είσοδος νέων παιδιών στο χόμπι και η γνωριμία τους με τον σιδηροδρομικό μοντελισμό, την χρήση των ηλεκτρικών –ηλεκτρονικών συστημάτων καθώς και η ενασχόληση τους με την κατασκευή και τελειοποίηση διοραμάτων αποτελεί για τον σύλλογο μας βασικό στόχο. Επίσης στους στόχους του συλλόγου μας είναι να μπορέσουμε να παραβρεθούμε και να στηρίξουμε εκδηλώσεις, όταν αυτό μας ζητηθεί. Στην επταετή πορεία μας, έχουμε στήσει τις μακέτες μας σε έναν σημαντικό αριθμό εκδηλώσεων. 
Το σημαντικό είναι ότι ‘βρισκόμαστε’ και απολαμβάνουμε συλλογικά το αγαπημένο μας χόμπυ. 
Μπορείτε να μας επισκεφτείτε, να μας γνωρίσετε και να τρέξετε μαζί μας τους αγαπημένους σας συρμούς υπό κλίμακα κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 18:00 στην οδό Λιοσίων 301 Αθήνα.