Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Αυτό είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μετρό στον κόσμο.

Το στολίδι της πρωτεύουσας του Ουζμπεκιστάν γοητεύει.


Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 το μετρό της Τασκένδης, πρωτεύουσας του Ουζμπεκιστάν, αποτελούσε ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Εικόνες από το εσωτερικό του δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας καθώς η κυβέρνηση είχε για πολλές δεκαετίες απαγορεύσει τη λήψη φωτογραφιών.
Όταν η απαγόρευση ήρθη αποκαλύφθηκε η ομορφιά και η αρχιτεκτονική του παλαιότερου συστήματος μετρό στην κεντρική Ασία.
Τα σχέδια για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 1968, όταν η Τασκένδη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση. Η κατασκευή της πρώτης γραμμής ολοκληρώθηκε το 1977, προς τιμήν της 60ης επετείου από την ίδρυση της ΕΣΣΔ.

Το μετρό συνδέει την πυκνοκατοικημένη πόλη της Chilanzar με το κέντρο της Τασκένδης και όταν ξεκίνησε να λειτουργεί είχε εννέα στάσεις. Μετά από τρία χρόνια η γραμμή επεκτάθηκε για να συνδέσει περισσότερες περιοχές. Το 1991 προστέθηκε δεύτερη γραμμή και το 2001 τρίτη, που όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται και η κατασκευή τέταρτης γραμμής.
Υπάρχουν 29 σταθμοί και καθένας έχει τα δικά του μοναδικά αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στοιχεία, κάνοντας έτσι το συγκεκριμένο μετρό ένα από τα εντυπωσιακότερα παγκοσμίως.

newsbeast.gr