Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η κατασκευή του σταθμού ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.


Ξεκίνησε και επίσημα η κατασκευή του 12ου σταθμού της βασικής γραμμής, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές εργασίες και οι αρχαιολόγοι παρέδωσαν τη σκυτάλη στην κατασκευάστρια εταιρεία ΑΚΤΩΡ για να ξεκινήσει η εκσκαφή του σταθμού.

Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο σταθμός μέχρι την έναρξη λειτουργίας της γραμμής, τον Νοέμβριο του 2020 θα πρέπει οι εργασίες να τρέξουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς στο διάστημα λιγότερο των 2 ετών που απομένουν πρέπει ο σταθμός ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, να έχει εκσκαφεί, σπάσει η διπλή σήραγγα, να ολοκληρωθούν τα έργα πολιτικού μηχανικού, τα αρχιτεκτονικά τελειώματα και τα Η/Μ συστήματα.

Η λειτουργία του σταθμού ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ είναι μεγάλης σημασίας για την Αττικό Μετρό μιας και είναι ένας από τους κεντρικότερους σταθμούς του δικτύου και θα παίζει διπλό ρόλο για περίπου 3 χρόνια, όσο δηλαδή χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η κατασκευή στον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Θα είναι ο σταθμός που θα εξυπηρετεί το βασικό εμπορικό και τουριστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο του 2020 σχεδιάζεται να λειτουργήσει όλη η γραμμή από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία και λίγους μήνες αργότερα να δοθεί και ο κλάδος προς Καλαμαριά και έτσι να δημιουργηθεί το πρώτο μικρό δίκτυο Μετρό για την πόλη με συνολικά 18 σταθμούς (μαζί με τον σταθμό της ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ) θα καλύπτει τη Θεσσαλονίκη σε ένα νοητό άξονα Ανατολής-Δύσης.

Επόμενα βήματα η επέκταση με μία κυκλική γραμμή στα δυτικά της πόλης και η κρίσιμη επέκταση προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία που θα παίζει και το ρόλο της εισόδου-εξόδου για την περιοχή της Χαλκιδικής.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com