Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Γκόνου: «Aνταγωνιστικός διάλογος» για την παραχώρηση.


Στην επόμενη φάση περνάει από εβδομάδα ο διαγωνισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ για την μακροχρόνια παραχώρηση και δημιουργία Logistics Center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GrTimes.gr, μετά την έγκριση από το δ.σ. της Εταιρείας της αξιολόγησης των τριών φακέλων που υποβλήθηκαν στην Α’ Φάση του διαγωνισμού (σ.σ. εκδήλωση ενδιαφέροντος), οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν στον «ανταγωνιστικό διάλογο» που είναι και το 1ο Στάδιο της Β’ Φάσης.

Κατά το διάλογο θα αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα αξιοποίησης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου, μεταξύ αυτών ζητήματα χρήσεων και διαχείρισης του logistics center ΚΑΙ ηενδεχόμενη μεταφορά του εμπορευματικού σταθμού εντός της έκτασης των 672 στρεμμάτων.

Επισημαίνεται ότι ο ΟΣΕ, που είναι και ο διαχειριστής του σιδηροδρομικού δικτύου, έχει δηλώσει την αντίθεσή του σε πιθανή μεταφορά του εμπορευματικού σταθμού. Ωστόσο, πάντοτε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΓΑΙΑΟΣΕ θα φέρει το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου και μάλιστα θα επιχειρήσει να διερευνήσει την ύπαρξη ενδιαφέροντος για διαχείριση του Σταθμού από τους παραχωρησιούχους ιδιώτες.

Απόφαση της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι, να προχωρήσει από τώρα και στο εξής με ταχείς ρυθμούς στα δύο Στάδια της Β΄Φάσης του διαγωνισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός εντός Ιανουαρίου 2019. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του «ανταγωνιστικού διαλόγου», θα δοθεί δίμηνο χρονικό περιθώριο στους υποψήφιους επενδυτές για να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση (τέλη Σεπτεμβρίου 2018) ενδιαφέρον εκδήλωσαν τέσσερις εταιρείες, η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, η ΑΚΤΩΡ και το σχήμα των κατασκευαστικών INTΡΑΚΑΤ με ΤΕΚΑΛ. Ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός των εταιριών που θα εμπλακούν στο project αξιοποίησης θα μεγαλώσει αφού θα απαιτηθεί η συμμετοχή επιχειρήσεων που έχουν εμπειρία sτην διαχείριση αποθηκών/logistics centers.

Σημειώνεται ότι ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η ΓΑΙΑΟΣΕ προβλέπει την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου για περίοδο 50 ετών, με κριτήρια ανάθεσης το οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά και τη μέγιστη αξιοποίηση του ακινήτου όπως επίσης το ύψος της επένδυσης και το χρόνο κατασκευής του τεχνικού έργου.

Σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση του Γκόνου με το δίκτυο του ΟΣΕ, έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα έργων της ΕΡΓΟΣΕ η σιδηροδρομική επανασύνδεση του πρώην στρατοπέδου με το σταθμό της Διαλογής, έργα υποδομής και επιδομής σε μήκος 1,5- 2 χλμ.

ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ
grtimes.gr