Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Συνεχίστηκε χθες η δίκη για την αμαρτωλή σύμβαση 994/2005 του Προαστιακού.


Συνεχίστηκε χθες στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η πολύκροτη δίκη για την αμαρτωλή σύμβαση 994/2005 του Προαστιακού, με κατηγορουμένους τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Γιαννακό, τον πρώην Γενικό Διευθυντή Υποδομής του ΟΣΕ Αντώνιο Κοτζαμπασάκη, πέντε(5) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ
(Δαμιανή Αντανασιώτη, Χρήστος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Αργυρίου, Λάμπρος Μάκκας και Βασίλειος Καλλιβωκάς), που αποφάσισε στις 5/9/2003 την κατακύρωση της σύμβασης στην κοινοπραξία «SIEMENS AG-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ΤΕΡΝΑ Α.Ε», που κατέθεσε την μοναδική προσφορά με τη μηδενική έκπτωση 0,964% (!!!), τέσσερα(4) μέλη της Επιτροπής Εισήγησης Ανάθεσης (Ευστάθιος Τσέγκος, Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, Ευάγγελος Μπιρλιράκης και Αθανάσιος Μπασαγιάννης), που εισηγήθηκε την ανάθεση της σύμβασης στο Δ.Σ. του ΟΣΕ, και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Δημήτριο Κούτρα και Γεώργιο Περιστέρη, που υπέγραψαν την σύμβαση.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε να καταθέτει σαν μάρτυρας ο πρώην Αρχιμηχανικός του ΟΣΕ Εμμανουήλ Παναγιώτου. Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 7/12/2018. Προηγήθηκαν οι καταθέσεις, σε τρεις(3) συνεδριάσεις του δικαστηρίου, του πρώην Διοικητή του ΟΣΕ και μέλους του Δ.Σ. του ΟΣΕ Δημητρίου Καραπάνου, από μηνυτήρια αναφορά του οποίου ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση του μεγάλου αυτού σκανδάλου, και της Δημοσιονομικού Ελεγκτή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Άννας Μαργαριτοπούλου, σε δυο(2) συνεδριάσεις του δικαστηρίου, η οποία συνέταξε ως συντονίστρια, μαζί με την Δημοσιονομικό Ελεγκτή της ίδιας Διεύθυνσης Ευφροσύνη Ρήγα, την «ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ» της επίδικης σύμβασης, πάνω στην οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο. 

Τα «Σιδηροδρομικά Νέα» θα συνεχίσουν να σας ενημερώνουν για τη συνέχεια της δίκης, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες, αφού υπάρχουν τριάντα τρεις (33) μάρτυρες και χθες το δικαστήριο όρισε τις επόμενες συνεδριάσεις του για τις 7/12/2018, 12/12/2018, 17/1/2019, 23/1/2019 και 31/1/2019. Προξενεί, όμως, μεγάλη εντύπωση, ότι η πολύκροτη αυτή δίκη απουσιάζει παντελώς από την ειδησιογραφία των ΜΜΕ, τα οποία ασχολούνται με υποθέσεις ήσσονας σημασίας και δεν ασχολούνται με μια δίκη, στην οποία βρίσκονται κατηγορούμενοι ως ηθικοί αυτουργοί οι επικεφαλής δυο(2) από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς Ομίλους της χώρας μας….

Να σημειώσουμε ότι το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που αποτελείται από 335 σελίδες , εκδόθηκε το περασμένο Μάρτιο.