Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Πώς να αποφύγετε τις ουρές στα εκδοτήρια του Μετρό.

Στιγμιότυπο από το μετρό στην Αθήνα
ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC
Αν και δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας μπορούν να γλιτώσουν την αναμονή.

Οι ουρές μπροστά στα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα εκδοτικά μηχανήματα που κάποτε βλέπαμε μόνο συγκεκριμένες μέρες του μήνα, έχουν καταλήξει σχεδόν μόνιμες με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Αν και δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας μπορούν να γλιτώσουν την αναμονή:
1. Εκδώστε κάρτα Ath.ena Card…
Αν χρησιμοποιείτε χάρτινα πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket για τις μετακινήσεις σας, ήρθε η ώρα να αναβαθμιστείτε. Οι κάρτες Ath.ena Cardμπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους επιβάτες, είτε μετακινούνται κάθε μέρα, είτε μία φορά το χρόνο. Επιπλέον έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του χάρτινου εισιτηρίου Ath.ena Ticket:
Μπορούν να φορτιστούν με μέχρι και δύο προϊόντα κομίστρου αλλά και με χρηματικό ποσό ως 50 ευρώ
Δυνατότητα για φόρτιση από ένα απλό ενιαίο εισιτήριο μέχρι και με μία ετήσια κάρτα
Δεν είναι απαραίτητο να είναι κενή για να την επαναφορτίσετε
Είναι κατασκευασμένη από πλαστικό και δεν φθείρεται εύκολα
Σε περίπτωση απώλειας μπορείτε να την επανεκδώσετε με μεταφορά υπολοίπου
Απαραίτητη αν είστε δικαιούχος μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης
Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, η χρήση των καρτών Ath.ena Card αναμένεται να γίνει υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες αν θέλουν να έχουν τις χαμηλότερες δυνατές τιμές στα εισιτήρια.
Αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένης Ath.ena Card (π.χ. αν μετακινείστε σπάνια με τις συγκοινωνίες) μπορείτε να εκδώσετε μία ανώνυμη Ath.ena Cardαπό οποιοδήποτε εκδοτήριο και χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

Δείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τις κάρτες Ath.ena Card
2. …μέσω διαδικτύου
Αν δεν χρειάζεστε την κάρτα Ath.ena Card άμεσα αλλά μπορείτε να περιμένετε λίγες μέρες (ή λίγες εβδομάδες) το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκδώσετε την κάρτα Ath.ena Card μέσω διαδικτύου. Όταν είναι έτοιμη θα σας σταλεί μέσω courier. Έτσι, δεν χρειάζεται να ψάχνεστε για δικαιολογητικά ούτε να περιμένετε σε ουρές. Συν του ότι επιλέγετε εσείς την φωτογραφία που θέλετε να εμφανίζεται στην κάρτα και όχι αυτή που θα σας βγάλει ο εκδότης εισιτηρίων.
3. Προτιμήστε τα πακέτα εισιτηρίων
Αν δεν μετακινείστε κάθε μέρα με τις συγκοινωνίες (οπότε η μηνιαία ή μεγαλύτερης διάρκειας κάρτας είναι μονόδρομος), θα σας διευκολύνει να φορτίζετε την Ath.ena Card ή το Ath.ena Ticket με πακέτα εισιτηρίων αντί με ένα μόνο εισιτήριο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πακέτα των 10+1 ενιαίων εισιτηρίων (το ένα είναι δώρο), των 5 εισιτηρίων και των 2 εισιτηρίων, ώστε να έχετε και για την επιστροφή. Τα εισιτήρια δεν λήγουν και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στην επόμενή σας διαδρομή.
4. Αγοράστε μέσω διαδικτύου…
Αν έχετε προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card και χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν κομίστρου για αυτήν μέσω διαδικτύου. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και από συσκευή κινητού και μέσω της εφαρμογής Ath.ena Card για κινητά Android.
5. … και φορτίστε μέσω κινητού
Μετά την αγορά ενός προϊόντος κομίστρου μέσω διαδικτύου, η φόρτισή του στην κάρτα μπορεί να γίνει και μέσω κινητού, με χρήση της εφαρμογής Ath.ena Card. Μοναδικό πρόβλημα είναι ότι η εφαρμογή δουλεύει μόνο για κινητά Android που έχουν δυνατότητα NFC. Διαφορετικά, θα χρειαστεί η χρήση αυτόματου μηχανήματος εισιτηρίων.
Μέσω κινητού και της ίδιας εφαρμογής μπορεί να φορτιστεί και η επιδότηση των ΑΜΕΑ και ανέργων.
6. Κάντε επαναφόρτιση όποτε βολεύει εσάς
Οι εποχές που οι μηνιαίες κάρτες εκδίδονταν συγκεκριμένες μόνο μέρες του μήνα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον το κόμιστρο 30 ημερών μπορεί να φορτιστεί στην Ath.ena Card οποιαδήποτε μέρα του μήνα και η ισχύς του ξεκινά από την πρώτη διαδρομή.
Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο να τελειώσει η ισχύς ενός κομίστρου για να επαναφορτίσετε το επόμενο. Η κάρτα μπορεί να επαναφορτιστεί με δεύτερο προϊόν κομίστρου, αρκεί το πρώτο που έχει ήδη μέσα να έχει χρησιμοποιηθεί έστω και για μία διαδρομή. Έτσι, μπορείτε να την επαναφορτίσετε όποτε σας βολεύει.
Το ίδιο ισχύει και για την επιδότηση όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση. Και αυτή μπορεί να φορτιστεί στην κάρτα πριν λήξει η προηγούμενη.

7. Υπάρχουν και άλλα σημεία έκδοσης…

Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία των εκδοτηρίων εισιτηρίων σε Μετρό και ΗΣΑΠ έχουν κλείσει. Και πάλι όμως μπορείτε να αναζητήσετε εναλλακτικά εκδοτήρια που έχουν μικρότερες ή καθόλου ουρές. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα Σαββατοκύριακα όταν η κίνηση είναι λιγότερη, τα εκδοτήρια της ΟΣΥ ή τα υπαίθρια εκδοτικά μηχανήματα που συγκεντρώνουν λιγότερο κόσμο

Πέραν από τα εκδοτήρια εισιτηρίων και τα μηχανήματα, υπάρχουν επίσης 500 περίπτερα και καταστήματα ψιλικών που διαθέτουν POS του ΟΑΣΑ για έκδοση εισιτηρίων και επαναφόρτιση εισιτηρίων και καρτών. Το πρόβλημα είναι πως ο ΟΑΣΑ δεν έχει ανακοινώσει ποια ακριβώς είναι αυτά, επομένως χρειάζεται λίγο ψάξιμο.

Με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος αναμονής μπροστά από εκδοτήριο εισιτηρίων, ενώ η πλειοψηφία των επιβατών θα μπορούσε να αποφύγει και τα αυτόματα μηχανήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση και από εκεί και πέρα ο καθένας από εμάς να κάνει τη σωστή επιλογή για να μηδενίσει την ταλαιπωρία.

news247.gr