Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Χατζηδάκης: Σημαντικά ερωτήματα γύρω από την καθυστέρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Για σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης, κάνει λογο σε έρωτηση του στη Βουλή των Ελλήνων ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως αναφέρει σημαντικά ερωτήματα γεννά η καθυστέρηση αυτή που ήδη βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος και συνεχίζει "στις αρχές του έτους ο αρμόδιος Υπουργός δήλωση πως από τις 6 Ιουνίου 2018 η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τραίνο θα ήταν σε θέση να ολοκληρωθεί σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Σήμερα μολονότι βρισκόμαστε ήδη παραπάνω από 4 μήνες μετά από την προαναφερθείσα ημερομηνία, φαίνεται πως η ολοκλήρωση του έργου βρίσκεται ακόμα μακριά με δεδομένα πως δεν έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από απαραίτητα έργα υποδομής.

Συγκεκριμένα, καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Τιθορέα-Λιανοκλάδι, όπως και στην ολοκλήρωση έργων σηματοδότησης, συστήματος τηλεδιοίκησης και συστήματος ελέγχοου αμαξοστοιχιών ETCS σε διάφορα τμήματα της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Παράλληλα στα τμήματα Αθήνα-Οινόη, Οινόη-Τιθορέα, Δομοκός-Ευαγγελισμός και Λεπτοκαρυά-Πλατύ δεν φαίνεται να υπάρχει συντήρηση της επιδομής σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΣΕ, ώστε να είναι σε θέση νε δεχθούν σύγχρονα τραίνα υψηλών ταχυτήτων.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, πέρα από την ταλαιπωρία των επιβατών που προκαλούν αυτές τις καθυστερήσεις, τίθεται και θέμα σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΓΟΣΕ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σύμφωνα με τη σύμβαση που διέπει την εξαγορά της από τη Ferrove Delo Stato F.S.), με ορατό τον κίνδυνο να προκύψουν ζημιές για το ελληνικό δημόσιο και κατά συνέπεια, τον Έλληνα φορολογούμενο, λόγω των προβλεπόμενων ρητρών σε περίπτωση καθυστέρησης".

Με βάση τα παραπάνω ο κ.Χατζηδάκης ρωτά τον Υπουργό Υποδομών που οφείλονται οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης, πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι, πότε θα ολοκληρωθούν σε όλο το διάδροο τα έργα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, ETCS, πότε θα υπάρξει η κατάλληλη συντήρηση ενώ θέτει και θέματα αποζημιώσεων καθώς ρωτά το ύψος των κονδυλίων που κινδυνεύουν να χαθούν ή να επιστραφούν στην Ε.Ε. και μέχρι ποιο ύψος μπορούν να φτάσουν οι αποζημιώσεις προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε περίπτωση μη έγκυρης ολοκλήρωσης του δικτύου.

ypodomes.com