Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Επίθεση του δημάρχου Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου στον υπουργό Χρ. Σπίρτζη για την υπόγεια διάβαση της Αγίας Παρασκευής.

Απειλούν με αποκλεισμό της Μοναστηρίου αν δεν δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία

Δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη εξαπέλυσε σήμερα ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου για την καθυστέρηση, στην απόδοση στην κυκλοφορία, της νέας κύριας υπόγειας διάβαση οχημάτων της Αγίας Παρασκευής στη Μενεμένη. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στη δυτική Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, το οποίο ενώ ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έχει παραδοθεί ακόμη στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες να υφίστανται καθημερινά μεγάλη ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να μετακινούνται από παράδρομους.


Ο δήμαρχος μάλιστα κατηγόρησε τον υπουργό για καθεστωτική και αυταρχική λογική, να μην παραδοθεί ο δρόμος πριν τα εγκαίνια, ενώ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμό της οδού Μοναστηρίου, αν σημειωθεί και νέα καθυστέρηση.

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Κυρίζογλου, το έργο επρόκειτο να εγκαινιάσει ο υπουργός κ. Σπίρτζης στο 7 Σεπτεμβρίου, την περίοδο της ΔΕΘ, δεδομένου ότι η ΕΡΓΟΣΕ που είναι ο φορέας υλοποίησης της υπόγειας διάβασης, είχε στείλει τη σχετική πρόσκληση στο δήμο, που φρόντισε να κάνει τις σχετικές ετοιμασίες. Και ενώ δήμος και κάτοικοι περίμεναν τη απόδοση του δρόμου στην κυκλοφορία, η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ ενημέρωσε ότι τα εγκαίνια αναβάλλονται, όχι όμως για τεχνικούς λόγους.

«Ζητούμε την άμεση απόδοση της υπόγειας διάβασης στην κυκλοφορία, προκειμένου να σταματήσει η ομηρία των πολιτών. Αν ο υπουργός θέλει πρώτα να κάνει επικοινωνιακή φιέστα και μετά να παραδώσει το έργο, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το επικοινωνιακό παιχνίδι του υπουργού και πολύ περισσότερο να δεχτούμε τον απαράδεκτο και καθεστωτικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί για να δοθεί στην κυκλοφορία ένα δημόσιο έργο που το έχουν ανάγκη οι πολίτες» τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Απειλούν να αποκλείσουν τη Μοναστηρίου

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, δήμος και κάτοικοι διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλη καθυστέρηση και πως ήδη ετοιμάζονται να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με αποκλεισμό της οδού Μοναστηρίου, προκαλώντας ασφυξία στην πόλη. «Ζητήσαμε με νέο έγγραφο προς τον κ. Σπίρτζη να μας απαντήσει για την παράδοση του έργου στην κυκλοφορία, ωστόσο δεν το έκανε. Θεωρούμε ότι αυτό είναι περιφρόνηση προς το δήμο και τους κατοίκους και μια απαράδεκτη λογική που τον τιμά καθόλου» σχολίασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εργασίες στην υπό κατασκευή υπόγεια διάβαση πεζών δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της διάβασης των οχημάτων, ενώ είπε ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες για να έχουν πρόσβαση στη Μοναστηριού αναγκάζονται να μετακινούνται μέσα από διπλανούς δήμους.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και η η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι το έργο πρέπει πάση θυσία να παραδοθεί και συνέχισε λέγοντας πως «το ποτέ θα γίνουν τα εγκαίνια δεν αφορά το δήμο και τους πολίτες, αλλά τον υπουργό».

Ευθύνες επέρριψε και ο Στρ. Σιμόπουλος

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση του έργου επέρριψε και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, λέγοντας πως πρόκειται για ένα έργο-αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. « Τα πρώτα βήματα υλοποίησης του έργου ξεκίνησαν από τον πρώην δήμαρχο Μενεμένης κ. Γιώργο Ακτσελή, ενώ ο σημερινός δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου προώθησε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία. Η κυβέρνηση Σαμαρά ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ, το δημοπράτησε και το συμβασιοποίησε, ενώ η παρούσα κυβέρνηση το ολοκλήρωσε, αλλά για λόγους επικοινωνιακής τακτικής δεν το παραδίδει» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε πως ενώνει τη φωνή του με τους κατοίκους της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση για την άμεση παράδοση της διάβασης στην κυκλοφορία.

Φανή Σοβιτσλή
makthes.gr