Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Άγγελος Σαρήπουλος: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για σχολείο το κτίριο του ΟΣΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Συμφωνώ με την άποψη του κ. Δαγλή Γιασάρ πως είναι απαράδεκτο να λειτουργεί σχολείο, ( το οποιοδήποτε σχολείο ), που να μην έχει σωστές προδιαγραφές στέγασης. Όμως μια απλή επίσκεψη στο εσωτερικό του κτιρίου είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι η αλλαγή χρήσης του από γραφεία σε σχολείο είναι επικίνδυνο να γίνει. 


Λόγω της παλαιότητας του, δεν πληροί τους κανόνες ασφάλειας. Και συγκεκριμένα ούτε έχει την επιθυμητή στατικότητα, ούτε την κατάλληλη πυροπροστασία και φυσικά ούτε μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες υγιεινής με τις δύο τουαλέτες που διαθέτει. Τα ξύλινα δάπεδα και κυρίως η ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον όροφο, σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν θα επιτρέψουν την άμεση εκκένωση. Πρόσθετη έξοδος κινδύνου δεν υπάρχει. 

Η παλαιότητα του κτιρίου είναι κατάλληλη μόνο για ήπια χρήση και όχι για έντονη όπου θα κινούνται μαθητές. Τα παλαιά παράθυρα και οι πόρτες χρειάζονται αντικατάστασης. Το όποιο κόστος αναπαλαίωσης και διαρρύθμισης του κτιρίου, ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτούμενες προδιαγραφές στέγασης ενός σωστού σχολείου, είναι απαγορευτικές και ίσως πλησιάζουν το κτίσιμο ενός νέου οικήματος που ήδη έπρεπε να είχε γίνει. Πριν λοιπόν ξεκινήσουν οι όποιες ενέργειες από πλευράς Δήμου, καλό είναι να υπάρξουν οι γνωμοδοτήσεις της Πυροσβεστικής, σε ότι αφορά την πυρασφάλεια, της Πολεοδομίας για την αλλαγή χρήσης και τη στατικότητα, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ως προς το κόστος και κυρίως της Υγειονομικής Υπηρεσίας, για την τήρηση των κανόνων υγείας. Η πρόχειρη λύση της στέγασης του Μειονοτικού στο κτίριο του ΟΣΕ δεν πρέπει να προχωρήσει και λόγω ακαταλληλότητας και κυρίως λόγω επικινδυνότητας. 

Δεν μπορεί μικρά παιδιά να κάνουν μάθημα σε αίθουσες που πιθανόν να γίνουν παγίδες θανάτου και εκ των υστέρων να αναζητούνται ευθύνες για το ποιος φταίει. Εύχομαι, με τη δημοσιότητα που παίρνει το θέμα, να βρεθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια και να ξεκινήσει το συντομότερο η ανέγερση ενός νέου σύγχρονου Μειονοτικού Σχολείου. Σε ότι αφορά το χώρο, πιθανόν κάποια έκταση του ΟΣΕ να βρεθεί και να μπορεί να διατεθεί. 


Άγγελος Σαρήπουλος
Πρώην Αρχιμηχανικός του ΟΣΕ.