Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Γυναίκες με Αναπηρία: Αυτό πραγματικά σημαίνει ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Οι διαμαρτυρόμενες γυναίκες της φωτογραφίας μας στην Ολλανδία – για μια ακόμα φορά πηγή των πληροφοριών μας η πρωτοπόρος ομάδα “Γυναίκες με Αναπηρία” – μας προσφέρουν την καταπληκτική ευκαιρία να αποδώσουμε μέσα σε λίγες φράσεις αυτό που η λέξη – έννοια ΑΝΑΤΡΟΠΗ πραγματικά σημαίνει.

Κεντρικό αίτημα της “παράστασης διαμαρτυρίας” – περιγράφεται αναλυτικά σε επιστολή που εστάλη στην ολλανδική νομική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα – είναι η “ίση μεταχείριση” στα ολλανδικά τρένα, η χρήση των οποίων είναι πρακτικά πολύ δυσχερής για μια σειρά κατηγοριών επιβατών με αναπηρίες λόγω της έλλειψης τουαλετών.

Η ικανοποίηση του αιτήματος της ίσης μεταχείρισης μεταφράζεται σε – τι άλλο; – άμεση αποκατάσταση του υφιστάμενου ελλείμματος, ήτοι σε κατασκευή το ταχύτερο δυνατόν (εδώ και τώρα) τουαλετών στα τρένα από τους υπεύθυνους περιφερειακούς μεταφορείς.

Γιατί “εδώ και τώρα” και όχι … κάποτε στο μέλλον; Διότι το απαιτούν οι συμβάσεις τούτης της μικρής ζωής! Πιο συγκεκριμένα: το τρένο της φωτογραφίας εκτιμάται ότι – βάσει προδιαγραφών – έχει 30 χρόνια ζωής, στην κυκλοφορία δε βρίσκεται εδώ και μόλις 6 χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστούν άλλα 24 (30 πλην έξι) χρόνια για να αντικατασταθεί. Διάολε, παραείναι πολλά – δε νομίζετε και εσείς; – για έναν θνητό άνθρωπο τόσα χρόνια υπομονής και αναμονής ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το τρένο, η ζωή τρέχει, φεύγει, οι ράγες της δεν περιμένουν…

Άρα; Άρα μόνη λύση πραγματικού δικαίου, αληθινής ίσης μεταχείρισης, το “εδώ και τώρα”, το ταχύτερο δυνατόν, ότι και αν αυτό σημαίνει για τους υπόχρεους τεχνικά να το αποκαταστήσουν. Σημαίνει πολύ περισσότερα – την ανισότιμη ζωή – για αυτούς και αυτές που το στερούνται!

Καταλάβατε διάολε τι σημαίνει επί της ουσίας της – εδώ και τώρα – η λέξη/έννοια ανατροπή; Εδώ και τώρα, αυτό σημαίνει!

*Φωτογραφία: στην αποβάθρα, βρίσκονται μια γυναίκα με αμαξίδιο, μια γυναίκα καθισμένη σε μια λεκάνη και ένα τρένο. Οι γυναίκες έχουν τυλίξει στο κορμί τους, πάνω από τα ρούχα, χαρτί υγείας. Η γυναίκα με το αμαξίδιο κρατάει ένα πλακάτ με τη λέξη «pleeback» (ανατροπή) και η γυναίκα που κάθεται στη λεκάνη «κολλάει» στο παράθυρο του τρένου χαρτιά με το αίτημα.


Αντώνης Σκορδίλης
presspublica.gr