Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρα να δούμε το μέλλον κατάματα.

Γράφει ο Κυριάκος Μερελής


Αναμφισβήτητα η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου δεν τρέφουν αυταπάτες, ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα ενεργοποιήσει κρυφούς αυτοματισμούς που θα επιστρέψουν την Ελλάδα πίσω, στην εποχή της ευδαιμονίας πριν από την κρίση.
Ο δρόμος θα συνεχίσει να είναι τραχύς και δύσκολος για πολύ καιρό ακόμα, έως ότου αρχίσει ν’ ανακάμπτει η οικονομία.

Ούτε μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ακολουθώντας την πεπατημένη, την ευημερία των δανεικών χωρίς αξιόπιστη παραγωγική βάση, είναι δυνατόν να στηρίξουμε την πορεία προς την ανάπτυξη.

Είναι η ώρα να δούμε κατάματα το μέλλον και ν’ αποφασίσουμε ποιος δρόμος μας αξίζει και μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε.

Ο δρόμος αυτός δεν μπορεί παρά να είναι νέος και διαφορετικός.

Βήματα προς την παλιά διαδρομή θα είναι απλώς μια σκληρή επιβεβαίωση ότι δεν μάθαμε τίποτα από τα μέχρι τώρα λάθη μας.

Σε αυτό το νέο και διαφορετικό δρόμο η επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει το μοχλό, που θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη εποχή.

Άνθρωποι με ταλέντα και δεξιότητες, άνθρωποι που τολμούν, άνθρωποι που «επενδύουν» τις δυνάμεις τους στον τόπο, ο κόσμος του επιχειρείν με μια κουβέντα, είναι ικανός να δημιουργήσει ξανά και να δείξει το δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την έξοδο από την κρίση.

Τα ισχυρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει την τόλμη, τις αντοχές και την υπομονή για να τα μετατρέψει σε κεντρικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της περιοχής.

Αρκεί να στηριχθεί και να ενισχυθεί σε αυτή την προσπάθεια.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ) διαθέτοντας, τεχνογνωσία και εμπειρία, έχει οργανώσει ευέλικτες μονάδες για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των μελών του, για την κατάρτιση, εξοικείωση και εκπαίδευση τους σε νέες τεχνολογίες. Έχει προετοιμάσει τη συμμετοχή του σε μια σειρά προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα ώστε να στηρίξει δυναμικά τα μέλη του σε αυτή την εθνικά αναγκαία προσπάθεια. Συνολικά οκτώ δράσεις για την επιχειρηματικότητα, ύψους περίπου 130 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονία, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα "Ξεκινώντας...Τα πρώτα βήματα της επιχείρησης μου", που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις αρχές του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται με όλους τους φορείς που μπορούν να ενισχύσουν την εθνική επιταγή για βιώσιμη ανάπτυξη και εξωστρέφεια, άλλα Επιμελητήρια, την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ως σύμβουλος της Πολιτείας, επισημαίνει τα προβλήματα και καταθέτει συγκεκριμένες κάθε φορά προτάσεις για την επίλυσή τους.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της 83ης ΔΕΘ υπενθυμίσαμε ξανά στην κυβέρνηση την υποχρέωσή της να ενισχύσει με γρήγορες διαδικασίες την κατασκευή ή ολοκλήρωση καίριων υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, που θα δώσουν νέα ώθηση και νέες ευκαιρίες στον επιχειρηματικό κόσμο.

Τέτοιες είναι η επιτάχυνση των έργων του μετρό των επεκτάσεων του στη δυτική Θεσσαλονίκη και το Αεροδρόμιο, τα έργα αναβάθμισης της δυτικής περιφερειακής οδού, της θαλάσσιας συγκοινωνίας, η εξασφάλιση πόρων για την κατασκευή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, την κατασκευή κλειστού αυτοκινητοδρόμου για την είσοδο της χώρας από τους Ευζώνους, την κατασκευή Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου κοντά στο Λιμάνι και το Σιδηροδρομικό Δίκτυο, αλλά και τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, που καθυστερεί επί χρόνια.

Χρειαζόμαστε ουσιαστικά προγράμματα ενίσχυσης της εργασίας και ένα διαφορετικό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, για να υπάρξουν επενδύσεις, από εγχώριους, καθώς και ξένους επιχειρηματίες.

Αν ο πρωθυπουργός δεν αρκείται στις δημόσιες τοποθετήσεις για το ρόλο της Θεσσαλονίκης στην έξοδο της χώρας προς την ανάπτυξη, πρέπει και να το αποδείξει.


*Κυριάκος Μερελής
Μέλος Διοικητικής Επιτροπής Ε.Ε.Θ.
Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων
makthes.gr