Έφθασε, όπως φαίνεται, η ώρα που η Ελλάδα όχι μόνο θα αποκτήσει ένα σιδηροδρομικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας του ελληνικού σιδηρόδρομου, αλλά και ένα παγκόσμιο τουριστικό αξιοθέατο.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΣΦΣ Αθηνών όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Σ.Ε. κύριοι Κακουλάκης και Θεοχάρης η προϊσταμένη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού του Οργανισμού κ. Ανωγιάτη, ο Πρόεδρος του ΣΦΣ κ. Κακαβάς, ο Νομικός Σύμβουλος του ΣΦΣ κ. Φασούλας, ο συνεργάτης της διοίκησης και βασικό στέλεχος του ΣΦΣ κ. Ζαρταλούδης, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Μπελαβίλας καθώς και οι καθηγήτριες του ΕΚΠΑ κυρίες Βαβαγιάννη, Πολυμένη και Σιαφάκα.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας άμεσης μεταφοράς του μουσείου στην «ροτόντα». Ο Καθηγητής κ. Μπελαβίλας ανέπτυξε λεπτομερώς την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα εγκατάστασης του μουσείου στον χώρο της Λεύκας, όπου βρίσκεται η «ροτόντα» και τα διατηρητέα κτίρια της που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, απαράμιλλης αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής κατασκευής. Ανέπτυξε επίσης και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μετεγκατασταθεί το μουσείο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού ευχαρίστησαν τους φίλους του σιδηρόδρομου για την αγάπη και την έμπρακτη συνεχή υποστήριξη τους στο μουσειακό τροχαίο υλικό αλλά και στην προώθηση του σιδηρόδρομου και δήλωσαν την βούληση τους να αναδείξουν την ιδιαίτερα σημαντική αρχιτεκτονικά και ιστορικά κτιριακή εγκατάσταση της «ροτόντας» και να εγκαταστήσουν το νέο σιδηροδρομικό μουσείο, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερης αξίας τουριστικό αξιοθέατο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση όλης της περιοχής που σήμερα είναι υποβαθμισμένη αλλά και στον τουρισμό της χώρας
Από τη συνάντηση αυτή καθορίστηκε το χρονικό πλάνο. Άμεσα θα κοστολογηθούν οι αναγκαίες επισκευές μικρής κλίμακας και καθαρισμοί του χώρου. Εφόσον το κόστος είναι σε λογικά επίπεδα και το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των εργασιών μικρό, θα μεταφερθεί το σιδηροδρομικό μουσείο. Ταυτόχρονα, θα ετοιμαστούν όλες οι μελέτες ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο της πλήρους αναπαλαίωσης/ανακατασκευής της ιστορικής «ροτόντας» και των κτιρίων της.
Αν τελικά πραγματοποιηθεί το όραμα της διοίκησης του Ο.Σ.Ε. και των φίλων του σιδηρόδρομου θα μιλάμε για ένα από τα πλέον σημαντικά ορόσημα όχι μόνο για τον Ο.Σ.Ε. και τον σιδηρόδρομο αλλά και για την ίδια την χώρα.
Από τον ΟΣΕ