Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα…

Τις τελευταίες ήμερες, με αφορμή την άφιξη του τρένου «Ασημένιο Βέλος» στην χώρα μας ,έχουν γραφτεί και ακουστεί τόσα πολλά για τις δυνατότητες του, που αναρωτιέσαι η Ελλάδα έχει μπει στο κλαμπ των χωρών με σιδηρόδρομο που να τρέχουν τα τρένα της με υψηλές ταχύτητες και δεν το έχουμε καταλάβει; 

Πράγματι τα τρένα αυτά, τόσο το «Ασημένιο Βέλος όσο και το «Κόκκινο βέλος» έχουν δυνατότητες να φτάσουν από 200 εως και τα 350 χιλιόμετρα την ώρα όπως είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Φίλιππος Τσαλίδης. Όμως κανένας από τους τεχνικούς των σιδηροδρομικών υποδομών δεν ανέφερε ότι το δίκτυο μας είναι για ταχύτητες πάνω από 200 χιλιόμετρα την ώρα. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε δεν θα μιλούσαμε για κάλυψη της απόστασης Αθήνας – Θεσσαλονίκης σε τρεις ώρες και είκοσι λεπτά αλλά σε δυο ώρες και είκοσι λεπτά. 

Κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα και να μην υπερβάλουμε όταν αναφερόμαστε σε ταχύτητες που μπορούν να συμβούν στο μακρινό μέλλον… η στις δυνατότητες των νέων τρένων, δίνοντας την εντύπωση στον πολίτη ότι το Ιταλικό τρένο, που ήρθε και θα φύγει, θα ταξιδέψει πάνω στις Ελληνικές ράγες σύντομα με αυτές τις ταχύτητες και όπως γράφει φίλος αναγνώστης δεν θα το ξαναδούμε αυτό το τρένο, ήρθε για λίγες ώρες και μετά γεια σας. Όταν γράφονται και λέγονται και ενεργούμε με υπερβολές είναι βέβαιο ότι και οι πολίτες θα αντιδράσουν εύλογα με καυστικά σχόλια τους  και οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις θα εκλαμβάνονται ως παραμύθια για παιδιά...

Κλείνοντας το σύντομο αυτό σημείωμα μας να υπενθυμίσουμε αυτά που μας είχε πει σχετικά με τις ταχύτητες των συρμών στην χώρα μας, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ το 1998 κ. Ιωάννης Μουρμούρης: « Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν τα τρένα μας τρέχουν με ταχύτητες των 180 χιλιομέτρων την ώρα. Εμείς δεν μπορούμε να πιάσουμε ταχύτητες  TGV των Γαλλικών σιδηροδρόμων». 

Είχε άδικο; 


                                       Ευτράπελα

-Πολλά ευτράπελα διαβάσαμε αυτές τις ήμερες, μέχρι που το «Ασημένιο Βέλος» έφτασε στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και με νταλίκα μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στην Διεθνή έκθεση! 
Μετά από παρέμβαση μας η ανάρτηση που δημοσιεύτηκε σε γνωστή ιστοσελίδα αποσύρθηκε.

-Σήμερα το πρωί ακούσαμε και αυτό σε ανταπόκριση δημοσιογράφου από την Θεσσαλονίκη σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας : Το "Κόκκινο βέλος" θα κάνει την απόσταση Θεσσαλονίκη -Αθήνα σε δυο ώρες και 30 λεπτά!

Χρήστος Γιαννακίδης.