Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Παράνομα πρόστιμα της δημοτικής αστυνομίας για τη διέλευση δεσποζόμενων σκύλων στο Πάρκο του ΟΣΕ!


Δύο τουλάχιστον πρόστιμα ύψους 50 ευρώ έκοψε χθες το πρωί η Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας σε ιδιοκτήτες σκύλων που έκαναν τη βόλτα τους στο Πάρκο του ΟΣΕ, ενώ προχθές, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, είχαν προηγηθεί φραστικές αντεγκλήσεις με πολίτες που υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να επιλέγουν τον συγκεκριμένο χώρο για περίπατο.

Τόσο το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα να κινούνται χωρίς περιορισμό σε δημόσιο χώρο, εφ όσον τηρούν τις απαραίτητες υποχρεώσεις του νόμου περί ζώων συντροφιάς (τσιπάρισμα του σκύλου που πρέπει να είναι δεμένο με λουράκι, βιβλιάριο εμβολιασμών, σακουλάκια για τις ακαθαρσίες) όσο και μετά την θετική απόφανση της Β’ Ειδικής Επιτροπής 152 της Περιφέρειας τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά από προσφυγή πολιτών που έκρινε παράνομη την πρωτοφανή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η οποία αποτελεί και την πέτρα του σκανδάλου.
Γεγονός είναι ότι λόγω ακατανόητων (;) και εξωφρενικών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων η δικαιωτική απόφαση λιμνάζει περιμένοντας την επικύρωση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και αυτό ακριβώς φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται στον Δήμο Καλαμάτας για να διατηρούν τις απαγορευτικές πινακίδες που υπάρχουν στη βόρεια και τη νότια Είσοδο του κεντρικού πάρκου της πόλης, να εκφοβίζουν τους φιλόζωους και να εξοβελίζουν τα ζώα συντροφιάς από το χώρο και τώρα για να περάσουν στο επόμενο βήμα, μοιράζοντας πρόστιμα.
Η δικηγόρος, Νάνση Δημοπούλου, η οποία έφερε σε πέρας με επιτυχία την σπουδαία από κάθε άποψη κίνηση των οκτώ πολιτών πριν από δύο χρόνια, τονίζει ότι το θέμα είναι πλέον μόνο τυπικό, συμβουλεύοντας τους πολίτες που θα δεχθούν πρόστιμο να ζητούν να σημειωθεί ότι το δέχονται με την επιφύλαξη της ακύρωσης, λόγω μη νόμιμης επιβολής τους.
Αλήθεια τι νόημα έχει ο Δήμος Καλαμάτας να επιβάλει πρόστιμα, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια είτε να σβήσει, είτε να επιστρέψει τα χρήματα που έχουν εισπραχτεί από αυτά, ενδεχομένως και προσαυξημένα αν βρεθούν πολίτες να ζητήσουν την αποτίμηση της ταλαιπωρίας τους;
Εναλλακτικά, οι ιδιοκτήτες σκύλων που θα βρεθούν μπροστά στην απειλή προστίμου μπορούν να αρνηθούν ευγενικά να δώσουν τα στοιχεία τους στους δημοτικούς αστυνομικούς, καλώντας, ως αρμόδια γι’ αυτό την Αστυνομία, η οποία φυσικά δεν αναγνωρίζει ως παράβαση τη διέλευση δεσποζόμενων σκύλων από το Πάρκο των Σιδηροδρόμων.

Μιλήσαμε χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πρασίνου, Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος εξέφρασε άγνοια για την ακυρωτική απόφαση της περιφερειακής Επιτροπής 152, προβάλλοντας ως υποχρέωση τήρησης του δημοτικού κανονισμού στο χώρο και την απαγόρευση διέλευσης δεσποζόμενων σκύλων, ενώ μετέφερε τα πολλά παράπονα δημοτών για τους ιδιοκτήτες σκύλων, που θεωρεί ότι 7/10 δεν τηρούν τις υποχρεώσεις να έχουν δεμένο το ζώο τους, να του έχουν τσιπάκι, να μαζεύουν τις ακαθαρσίες του, ενώ 2/10 τα ελευθερώνουν μέσα στις περιφραγμένες παιδικές χαρές.
Η Μαρία Λούρα, η οποία ήταν μπροστά στο προχθεσινό περιστατικό, ιδιοκτήτρια σκύλου και η ίδια, τονίζει ότι το Πάρκο έχει πολλά και σοβαρότερα προβλήματα, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι βρώμικο εξαιτίας των ανθρώπων που πετούν κάθε είδους απορρίμματα. Ο Δήμος πρέπει να ασχοληθεί με αυτά αντί να κάνει αυτοσκοπό το να διώξει τους σκύλους από το χώρο, με τους ιδιοκτήτες του να έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί, τηρώντας τις δικές τους υποχρεώσεις.
Η Κλεοπάτρα Μάρου, περιγράφει στο Θάρρος ότι ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Ι. Αδαμόπουλος, ήρθε σε αντιπαράθεση προχθές με ιδιοκτήτρια σκύλων, με το θέμα να λήγει με τον ερχομό ανδρών της Αστυνομίας, ενώ θεωρεί ως συνέχεια και προσπάθεια εκφοβισμού των φιλόζωων το χθεσινό σαφάρι προστίμων στο Πάρκο, με την ίδια να αποτελεί ένα από τα δύο πρωινά «θύματα». «Τέτοιες πρακτικές που θυμίζουν τραμπουκισμούς άλλων εποχών είναι ανεπίτρεπτες. Πώς είναι δυνατόν ο Δήμος Καλαμάτας να διώκει πολίτες επειδή κινούνται σε δημόσιο χώρο; Και τι κάνει για τα αδέσποτα που αναγκάζεται ο κόσμος να παίρνει πρωτοβουλίες για στειρώσεις με χρήματα που δεν του περισσεύουν για να περιοριστεί το πρόβλημα;» σχολιάζει ακόμη η κα Μάρου, προτείνοντας συντονισμένες κινήσεις των φιλόζωων για το θέμα.


Της Χριστίνας Ελευθεράκη
tharrosnews.gr