Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Οι 7 ομορφότεροι σταθμοί μετρό στον κόσμο.

σταθμοί
Οι σταθμοί του μετρό θεωρούνται συχνά ως δυσάρεστα, σκοτεινά, ακόμη και επικίνδυνα μέρη καμιά φορά και γενικά κανείς δεν ονειρεύεται να περνάει και πολύ χρόνο εκεί μέσα. Όμως όσοι σκέφτονται τους σταθμούς του μετρό με αυτόν τον τρόπο, σίγουρα δεν έχουν επισκεφτεί κανέναν από αυτούς τους εκπληκτικούς σταθμούς.


Από τη μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης του κόσμου σε -κλειστό για το κοινό- σταθμό, μέχρι σταθμό με επιχρυσωμένους τοίχους, εδώ είναι οι 7 πιο όμορφοι σταθμοί μετρό στον κόσμο.

Komsomolskaya Station, Μόσχα

σταθμοί
Μοιάζει περισσότερο με αίθουσα εκδηλώσεων παρά με σταθμό του μετρό και εμπνεύστηκε από μια ομιλία του Στάλιν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Κατασκευάστηκε το 1952 και παραμένει απολύτως εκπληκτικός με τους μαρμάρινους πυλώνες και τα ψηφιδωτά. Ο καλλιτέχνης Pavel Korin και ο αρχιτέκτονας Alexey Schusev έλαβαν το βραβείο Στάλιν για το έργο τους εδώ. Πολυέλαιοι υπάρχουν για τον φωτισμό, ενώ υπάρχουν συνολικά οκτώ ψηφιδωτά οροφής. Αυτή η τεράστια αίθουσα που υποστηρίζεται από κολόνες έχει ψηλά ταβάνια, γεγονός που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μουσείο και όχι σε σταθμό μετρό. Ακόμα και τα παράθυρα είναι περίπλοκα σχεδιασμένα και όμορφα.

Moyua Square Station, Μπιλμπάο, Ισπανία

σταθμοί
Το φιλόδοξο σύστημα μετρό του Μπιλμπάο χρειάστηκε δύο στάδια για να ολοκληρωθεί. Το πρώτο από το 1988-1995 και το δεύτερο από το 1997-2004. Το ίδιο το σύστημα είναι γνωστό ως απίστευτα γρήγορο, φθηνό, αποτελεσματικό και καθαρό και δεν είναι περίεργο γιατί αγαπάμε να το χρησιμοποιούμε. Οι σχεδιαστές του συστήματος χρησιμοποίησαν φυσικό φως και διαισθητικό χώρο για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να περπατάει προς τη σωστή κατεύθυνση χωρίς να χρειάζεται να βασίζεται στην σήμανση, ένα σχέδιο που όχι μόνο λειτουργεί αλλά είναι επίσης όμορφο. Οι διαδρομές προορίζονται να ρέουν, σαν ένα μονοπάτι μέσα από μια σπηλιά που καταλήγουν οι σταθμοί. Τα προστατευόμενα καλύμματα από γυαλί που αποδίδουν φόρο τιμής στο μετρό του Παρισιού είναι φωτεινά πηγάδια κατά τη διάρκεια της ημέρας και φάροι τη νύχτα, που καθοδηγούν τους επιβάτες στον προορισμό τους. Ο γυάλινος θόλος που προεξέχει από τον Πλατεία Moyua είναι ο πιο γνωστός από όλους.

University Station, Νάπολη, Ιταλία

σταθμοί
Χρειάστηκε ο σχεδιαστής της Νέας Υόρκης Karim Rashid, για να μετατρέψει αυτό το σταθμό του μετρό στον πολύχρωμο, διασκεδαστικό σταθμό που είναι σήμερα. Γλυπτά και γραφικά σχέδια σκιαγραφούν τις κυλιόμενες σκάλες, τους τοίχους και τις οροφές. Οι καμπύλοι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι σε έντονα χρώματα, ροζ και κίτρινα, ενώ τα δάπεδα είναι ένα καλειδοσκόπιο ουρανών. Υπάρχει μια ποικιλόμορφη ακαδημαϊκή κοινότητα που ταξιδεύει μέσω αυτού του σταθμού και ο Ράσιντ ήθελε να αξιοποιήσει αυτά τα μυαλά, δημιουργώντας ένα χώρο για μάθηση περιμένοντας το τρένο. Ο κυλιόμενος φωτισμός LED βρίσκεται πίσω από γυαλί και εμφανίζει παγκοσμίως αναγνωρισμένες λέξεις και ψηφιακά έργα τέχνης στις σκάλες της πλατφόρμας. Τα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν περισσότερο με ένα τοπίο, παρά με έπιπλα. Εάν θέλετε να χάσετε τον εαυτό σας σε μια θάλασσα χρωμάτων και αφηρημένης τέχνης, κατευθυνθείτε προς αυτό το υπερσύγχρονο σταθμό του μετρό τύπου avant-garde

Arts et Metiers Station, Παρίσι, Γαλλία

σταθμοί
Οι είσοδοι σε αυτό το σταθμό είναι δείγματα κομψής δημόσιας αρχιτεκτονικής, αλλά αυτό που βρίσκεται από κάτω, είναι αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Το να περπατάς σε αυτό το σταθμό, είναι σαν να περπατάς σε ένα παλιό χάλκινο υποβρύχιο. Χωρισμένοι τοίχοι από χαλκό και τεράστια γρανάζια που κρέμονται από την οροφή ρυθμίζουν τη σκηνή. Οι τρύπες των θυρών κατά μήκος των τειχών είναι εξοπλισμένες με κορνίζες εικόνων που απεικονίζουν την πλοήγηση του 19ου αιώνα. Οι κρεμαστές ασημένιες και χάλκινες καρέκλες τοποθετούνται απρόσκοπτα στους τοίχους και ακόμη και τα κουτιά απορριμμάτων ταιριάζουν στο σκηνικό. Ο σταθμός δημιουργήθηκε από τον Βέλγο καλλιτέχνη Francois Schuiten και βασίστηκε στα έργα μυθοπλασίας του Ιουλίου Βερν. Μην χάσετε το μουσείο που βρίσκεται πάνω από το σταθμό του μετρό γεμάτο εφευρέσεις από τον 18ο και 19ο αιώνα.

City Hall Station, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

σταθμοί
Ο σταθμός του δημαρχείου είναι συνήθως κλειστός για το κοινό, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να κατεβαίνουν εδώ κάνοντας μια περιοδεία που προσφέρεται από το Μουσείο Διαμετακόμισης της Νέας Υόρκης. Αυτός ο σταθμός χτίστηκε ως τερματικός σταθμός για τους αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και λειτούργησε μόνο για σαράντα χρόνια, από το 1904 έως το 1945 λόγω έλλειψης χώρου. Οι τοξωτές οροφές με τα πλακάκια Guastavino, οι περίτεχνοι φεγγίτες και η μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική του μετρό που αυτή η πόλη προσφέρει, φέρνει πολλούς επισκέπτες εδώ. Αν δεν θέλετε να κάνετε μια ξενάγηση, αλλά θέλετε να δείτε αυτό το υπέροχο κομμάτι της ιστορίας, μείνετε στο 6 τρένο μετά τη στάση της τελευταίας γέφυρας του Μπρούκλιν. Καθώς η αμαξοστοιχία γυρίζει πίσω, οι αναβάτες μπορούν να πάρουν μια γεύση από αυτό το όμορφο σταθμό, που χάθηκε στην ιστορία.

Khalid Bin Waleed Station, Ντουμπάι, ΗΑΕ

σταθμοί
Σε μια πόλη όπου η μέση υψηλή θερμοκρασία τον Αύγουστο είναι πάνω από 40 βαθμοί, μπορεί να θέλετε να ξεφύγετε από τη φωτιά και να κατευθυνθείτε προς τον πεντακάθαρο και κλιματιζόμενο σταθμό του μετρό. Αυτός δεν είναι ένας κανονικός σταθμός μετρό όμως. Μπορεί να περιγραφεί περισσότερο ως ένα μουσείο της ιστορίας του Ντουμπάι. Το θέμα αυτού του σταθμού είναι το νερό, που απεικονίζει την ιστορία του Ντουμπάι για ψάρεμα και καταδύσεις με μαργαριτάρια. Πολυέλαιοι από οπτικές ίνες κρέμονται από τις οροφές, με αποτέλεσμα να φαίνονται περισσότερο σαν εκπληκτικές μέδουσες, τα δάπεδα με πλακάκια με λαμπερό μπλε και χρυσό και ο μπλε φωτισμός, κάνει το σταθμό αυτό απλά θαυμάσιο. Ο σταθμός είναι κατανεμημένος σε τρεις ορόφους και όπως όλα τα άλλα στην πόλη. ξεχειλίζει από πολυτέλεια και καθαριότητα.

T-Centralen Station, Στοκχόλμη, Σουηδία

σταθμοί
Το μετρό της Στοκχόλμης θεωρείται στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης στον κόσμο και σχεδόν όλοι οι σταθμοί μοιάζουν με γκαλερί τέχνης ή μουσεία. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο εκθαμβωτικοί οι σταθμοί, που πολλοί χάνουν τα τρένα τους, καθώς θαυμάζουν τα έργα τέχνης. Υπάρχουν περισσότεροι από 140 καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται σε 90 σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων και των προσωρινών εκθεμάτων. Το επίκεντρο αυτού του υπόγειου συστήματος είναι ο σταθμός T-Centralen, όπου συναντώνται και οι τρεις σταθμοί. Το μπλε τμήμα της γραμμής ήταν ζωγραφισμένο το 1970 και οι τεράστιες γραμμές του μπλε και του λευκού κοσμούν τους τοίχους και τις οροφές, καθώς και ρουστίκ καμάρες και κολώνες διακοσμημένες με ψηφιδωτά. Δεν έχει σημασία σε ποιο σταθμό κατευθύνεστε εδώ, είναι όλοι όμορφοι και υπέροχοι. Περάστε όλη την ημέρα με το μετρό και ανακαλύψτε έναν εντελώς νέο κόσμο της υπόγειας τέχνης.

Πηγή: maxmag.gr