Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

«Ξέφραγο αμπέλι» οι γραμμές ΟΣΕ στη Λάρισα.

- ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ  -ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ: ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Το θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών του ΟΣΕ στη Λάρισα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
«Η σιδηροδρομική γραμμή στην πόλη είναι ένας μεγάλος καρκίνος. Η κύρια διάβαση είναι ισόπεδη. Η διάβαση που δέχεται την κίνηση από την Αθήνα και τον Βόλο είναι χειροκίνητη, με μανιβέλα, δεκαετίας του 1950. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτού του είδους τις υποδομές. Η εικόνα την τελευταία τριετία είναι εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την ασφάλιση των γραμμών. Δεν έχει ολοκληρωθεί η φραγή. Πρόκειται περί «ξέφραγου αμπελιού» μέσα στην πόλη. Δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός από τη βλάστηση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ν. Μαυραγάνης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα, λέγοντας: «Το πρόβλημα είναι όπως ακριβώς το περιγράφετε. Είναι γεγονός ότι η σιδηροδρομική αυτή γραμμή, η οποία μέλει -και καλώς- να φορτωθεί με παραπάνω εμπορευματικές μεταφορές σε βάθος επταετίας ή εξαετίας, είναι μια γραμμή που σχεδιάστηκε και εν τέλει ολοκληρώθηκε το 2012… Γεγονός είναι ότι ο ΟΣΕ εν μέρει ως Προμηθεύς και εν μέρει ως Επιμηθεύς προέβη σε κάποιες ενέργειες να καθαρίσει και να επισκευάσει κάποιες από τις τρεις αυτές διαβάσεις και να φροντίσει περαιτέρω την περίφραξη στο ύψος του 1.30 που προβλέπει ο κανονισμός. Επίσης, προγραμματίζει, όπως μου στέλνει εδώ με το σημείωμά του, σε μήκος 1.200 μέτρων την επέκταση της περίφραξης σε δυόμισι περίπου μέτρα ύψος με βάση σκυροδέματος και τα λοιπά» παραδεχόμενος ωστόσο ότι «αυτά είναι προσωρινά μέτρα».

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει εξέλιξη, καθώς –όπως είπε: «Απέστειλα επιστολή τόσο προς την ΕΓΝΑΤΙΑ, στο μελετητικό τμήμα αυτής, για το οδικό τμήμα των δύο αυτών καθέτων αξόνων, όσο και προς την ΕΡΓΟΣΕ για τη μελέτη σκοπιμότητας ως προς είτε την υπογείωση, είτε τη μετατόπιση, είτε την υπογείωση των δύο αυτών οδικών αξόνων που σας είπα… Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη μελέτη θα την έχουμε το φθινόπωρο. Και από εκεί και πέρα, θα μπορούμε να μιλάμε πιο συγκεκριμένα για να δούμε επί του πρακτέου ποια είναι η βέλτιστη, σε σχέση με το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, λύση και να μπορέσουμε να επιλέξουμε αυτή και να βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία στη συνέχεια».

Ο βουλευτής, όμως, εξέφρασε επιφυλάξεις, δεδομένης της πολύχρονης αδράνειας του ΟΣΕ, σημειώνοντας ότι θα επανέλθει και δηλώνοντας τη δυσπιστία του κατά πόσο «μετά από 30 χρόνια παρελκυστικής τακτικής του ΟΣΕ θα υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στο ζήτημα». Ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε επίσης σε μία όξυνση που παρατηρείται αυτήν την εποχή, καθώς όπως θύμισε «υπήρξαν δύο θάνατοι επί της σιδηροδρομικής γραμμής και άλλοι τέσσερις στον παρακείμενο κόμβο με την παλιά Εθνική Οδό, γιατί όλη η κίνηση μαζεύεται εκεί» για να σημειώσει όμως ότι «μόλις ξεχαστούν αυτά τα γεγονότα, θα περιπέσουμε ξανά στη χαρακτηριστική αδιαφορία».

Της ανταποκρίτριάς μας στην Αθήνα.

Πηγή: eleftheria.gr