Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Δεσμεύσεις για ΟΑΣΘ και Θριάσιο στο μνημόνιο.

Ιούνιο θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο. Εντός Ιουλίου ολοκληρώνονται τα τεύχη για το διαγωνισμό παραχώρησης του υπόλοιπου συγκροτήματος που ελέγχει ο ΟΣΕ.
Δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για το ανώτερο ετήσιο έλλειμμα που μπορεί να παρουσιάζει ο Οργανισμός Αστικός Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), επιτάχυνση των διαδικασιών για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και προκήρυξη διαγωνισμού ΣΔΙΤ για το υπόλοιπο συγκρότημα του ΟΣΕ στην περιοχή περιλαμβάνει το συμπληρωματικό μνημόνιο για την αγορά μεταφορών και logistics.

Για τον ΟΑΣΘ αναφέρεται πως μέχρι το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς «θα αναλάβει πρωτοβουλία με την οποία θα εξασφαλίζεται πως το ανώτερο ύψος του ελλείμματος πριν από οποιαδήποτε κρατική επιδότηση δεν θα ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης συγκοινωνιακού έργου. Μάλιστα, οι αρχές δεσμεύονται πως θα παρέχουν στους δανειστές τριμηνιαίες εκθέσεις για την εξοικονόμηση πόρων που θα γίνεται στον ΟΑΣΘ.

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση της αυτονομίας και της καθημερινής λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ). Μάλιστα η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει τα παραπάνω εντός του Ιουλίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Ειδικά για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για την Ελλάδα, που ολοκλήρωσε η κυβέρνηση και καλύπτει όλους τους τομείς των μεταφορών (οδικές, σιδηροδρομικές, θαλάσσιες, αεροπορικές και συνδυασμένες περιλαμβανομένων των logistics) η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα παρέχει ενημέρωση στους δανειστές κάθε δύο μήνες για την πρόοδο εφαρμογής του. Δεσμεύεται, επίσης, πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα logistics (η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αποθήκες χρειάστηκε περίπου τέσσερα χρόνια μέχρι να εκδοθεί…).

Για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, στο διαγωνισμό για την κατασκευή και παραχώρηση του οποίου κατατέθηκε μόνο μία προσφορά από την κοινοπραξίαΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair που έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Η υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίηση τμήματος 588 στρεμμάτων του συγκροτήματος του ΟΣΕ στο Θριάσιο «σέρνεται» εδώ και μήνες εν μέσω φημών για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Τώρα προβλέπεται η υπογραφή της εντός του Ιουνίου.

Οσο για το υπόλοιπο τμήμα του συγκροτήματος (1.600 στρέμματα) το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει πως στο υπουργείο Υποδομών και στον ΟΣΕ θα προχωρήσουν στην παραχώρησή του μέσω ενός νέου διαγωνισμού μεΣύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης εντός του Ιουλίου.

Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
Πηγή :euro2day.gr