Σε δύο φάσεις ο διαγωνισμός παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου για τη δημιουργία εμπορευματικού. Ο σχεδιασμός για να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Την τμηματική αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου επιλέγει η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., η οποία στις 20 Απριλίου θα δημοσιεύσει την διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις.
«Σκοπός μας είναι η προσέλκυση επενδυτών και η διευκόλυνσή τους στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων, προκειμένου να δημιουργηθεί σε αυτό το κομβικό σημείο ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο», τόνισε στη Voria.gr o διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Αθανάσιος Σχίζας, εξηγώντας το σχεδιασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ.
«Θα επιδιώξουμε να κάνουμε ελκυστικότερο το project για τους πιθανούς επενδυτές καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους ιδιώτες και όχι μόνο από τις δύο εταιρείες που είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στην προηγούμενη διαδικασία, δηλαδή τις ΤΕΡΝΑ και Belterra Investments. Aυτό ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε με την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Γκόνου για περίοδο 50 ετών, την δυνατότητα τμηματικής παραχώρησης και αξιοποίησης των 600 στρεμμάτων και την καταβολή ετησίου μισθώματος σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για ένα ελάχιστο εγγυημένο ποσό, χωρίς να απαιτηθεί εφάπαξ τίμημα που θα λειτουργούσε ανασταλτικά στην πραγματοποίηση επενδύσεων. Δεν στοχεύουμε μόνο στην εγγραφή μεγάλων εσόδων στις οικονομικές μας καταστάσεις», τονίζει ο ίδιος.
Ο διαγωνισμός, όπως είπε ο κ. Σχίζας, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και αναμένεται να είναι περισσότεροι των δύο. Στη δεύτερη φάση, μετά την προεπιλογή, θα εξειδικευτεί το πώς θα γίνει η τμηματική παραχώρηση και αξιοποίηση της μεγάλης αυτής έκτασης και, αυτός ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιθανοί επενδυτές που εξετάζουν την προοπτική αξιοποίησης του Γκόνου, έχουν σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της κατάτμησης της έκτασης και της αξιοποίησης ανά τμήματα, για δύο κυρίως λόγους:
Α) Με τα σημερινά δεδομένα οι όγκοι των διακινούμενων φορτίων συνηγορούν υπέρ της αξιοποίησης βήμα- βήμα.
Β) Στην έκταση των 600 στρεμμάτων, μπορούν να κατασκευαστούν αποθηκευτικοί χώροι 250.000 – 300.000 τ.μ., κάτι που θα απαιτήσει επένδυση πολύ μεγάλη, άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί, όπως άλλωστε έχει γράψει σε προηγούμενο άρθρο της η Voria.gr, ότι για να επανασυνδεθεί το Γκόνου με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και άρα, με τον ΟΛΘ, θα πρέπει να αποκατασταθούν οι γραμμές του σιδηροδρόμου.
Το βέβαιο είναι ότι η πώληση του 67% του ΟΛΘ και η ανάληψη του μάνατζμεντ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, από ιδιώτες (DIEP- Terminal Link- Belterra), δίνει ώθηση και στο σχέδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν, ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, θα είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι.
Συντάκτης: Άννη Καρολίδου
Πηγή:voria.gr