Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Τα μεγάλα επιτεύγματα της ΕΡΓΟΣΕ: Τι παραδόθηκε, τι δημοπρατήθηκε τι έρχεται.

Ένα χρόνο στο τιμόνι της ΕΡΓΟΣΕ έκλεισε ο Χρήστος Διονέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και έμπειρο σιδηροδρομικό στέλεχος.

 Στο διάστημα αυτό έχοντας λάβει σημαντική κληρονομιά την προετοιμασία των νέων έργων με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τη διοίκηση του νυν Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ Θάνου Βούρδα αλλά και την επιτάχυνση σημαντικών εν εξελίξει έργων, η εταιρεία κατέγραψε σημαντικά επιτεύγματα.

Μέσα στο διάστημα των πρώτων 12 μηνών, υπεγράφη η σύμβαση για το έργο υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Ψαθόπυργος-Ρίο (Μποζαϊτικα), ένα έργο που φέρνει, κυριολεκτικά, τον σιδηρόδρομο στην πόρτα της Πάτρας. Μιλάμε για ένα έργο με αρχικό κόστος 215εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και ανάδοχο την GD Infrastrutture.

Το δεύτερο βήμα ήταν η δημοπράτηση 3 μεγάλων έργων, δηλαδή της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων κόστους 151εκατ.ευρώ που μειοδότησε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, του έργου ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη που μειοδότησε ο ΑΚΤΩΡ και του έργου κανονικοποίησης-ηλεκτροκίνησης Ισθμός-Λουτράκι που μειοδότησε η Κ/Ξ Μυτιληναίος-Ξανθάκης. Στη φάση δημοπράτησης πρόσφατα μπήκαν και έργα περιβαλλοντικής προστασίας (φυτοτεχνικές εργασίες κατά μήκος των γραμμών Διακοπτό-Ροδοδάφνη και Πολύκαστρο-Ειδομένη, αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό).

Στη διάρκεια αυτών των 12 μηνών είδαμε και πολύ μεγάλα έργα να ολοκληρώνονται. Τα σημαντικότερα από αυτά ήταν ο νέος Σταθμός Ζεφυρίου, ανακαινισμένος Σταθμός Αθηνών, η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Πειραιάς-Αθήνα που επέτρεψε για πρώτη φορά να συνδεθει σιδηροδρομικά το λιμάνι του Πειραιά με το κέντρο, το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και το Κιάτο.

Στο υπεραστικό δίκτυο είχαμε την παράδοση στο Σταθμό Τιθορέας και Μώλου μαζι με το τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι μήκους 54χλμ που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη σιδηροδρομικη σηραγγα στα Βαλκανία, αυτή της Σήραγγας Καλλιδρόμου μήκους 9χλμ.

Στον προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η δημοπράτηση σειράς έργων όπως η Β`φάση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθήνας (περιλαμβάνει και την υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό του Μετρό), τα έργα ηλεκτροκίνησης Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος, η Β`φάση μελετών σύνδεσης του 6ου Προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης με το Σιδηροδρομικό δίκτυο, η μελέτη ανάπτυξης του δυτικού προαστιακού Θεσσαλονίκης κ.α.

Βλέποντας μπροστά, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η παράδοση του Θριασίου Πεδίου και μέσα στο καλοκαίρι η νέα διπλή γραμμή Τιθορέα-Δομοκός που είναι το τελευταίο τμήμα του που ολοκληρώνει το σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνας-Θεσσαλονικης.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι και η εξωστρέφεια της εταιρείας, βήμα που η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ δηλώνει περήφανη καθώς ήδη εκτελείται έργο σηματοδότησης στο Μαυροβούνιο με χρηματοδότηση από την ΕBRD, η συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα shift2rail και το συμβόλαιο από το Interreg Ελλάδας-Αλβανίας 2014-2020 για τη σιδηροδρομική σύνδεση Φλωρινα-Καστοριά-Πόγραδετς.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com