Μοντέλο ΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ για την συντήρηση.
Μετά την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που κουτσά-στραβά γίνεται πραγματικότητα, ένα από τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για τις συγκοινωνίες της Αθήνας είναι η ανανέωση και συντήρηση του απαρχαιωμένου στόλου των λεωφορείων και τρόλεϊ.
Δεν πρόκειται για μία μόνο διαδικασία αλλά για ένα σύνολο ενεργειών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου μέσα στο 2018. Ήδη, τόσο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης όσο και ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης έχουν δώσει το στίγμα τους σχετικά με το δρόμο που θα ακολουθήσουν όσον αφορά την απόκτηση νέων οχημάτων αλλά και την μελλοντική προμήθεια ανταλλακτικών και τη συντήρησή τους.
Σπίρτζης: Λεωφορεία Made in Greece και σύμπραξη ΟΑΣΑ-ΟΑΣΘ
Μετά την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ πέρυσι, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης πρόκειται να έρθει πιο κοντά με τον ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στη Θεσσαλονίκη, οι δύο φορείς πρόκειται να συμπράξουν και να πραγματοποιούν από κοινού τις μελλοντικές παραγγελίες ανταλλακτικών αλλά και συμβάσεις για τη συντήρηση λεωφορείων. Ο υπουργός μάλιστα έκανε λόγο για δημιουργία «κοινής παραγωγικής δομής». Αν η δομή αυτή θα έχει τη μορφή μίας νέας εταιρείας ή οργανισμού που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη συντήρηση των λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (μοντέλο ΟΣΕ – ΕΕΣΣΤΥ) ή θα πρόκειται απλά για μία συνέργεια των δύο οργανισμών με πρωτοβουλία του υπουργείου μένει να το δούμε. Δεδομένου πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η συνεργασία ΕΛΒΟ – ΟΑΣΘ για συντήρηση λεωφορείων δεν θα πρέπει να μας φανεί περίεργο αν λεωφορεία της ΟΣΥ αρχίσουν να στέλνονται στη Θεσσαλονίκη για συντήρηση.
Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαίο δεν ήταν το timing των καταγγελιών του υπουργού για ύπαρξη κυκλώματος εντός των αμαξοστασίων της ΟΣΥ. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Το παλιό καθεστώς συντήρησης των λεωφορείων και προμήθειας ανταλλακτικών είναι διεφθαρμένο με ευθύνη των παλιών διοικήσεων των συγκοινωνιών και εργαζόμενων που ανήκουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και φτάνουν στο σημείο να προκαλέσουν οι ίδιοι βλάβες σε λεωφορεία έχοντας ως απώτερο στόχο να βλάψουν την κυβέρνηση. Μόνη λύση η εγκαθίδρυση ενός νέου «καθαρού» και πλήρως ελεγχόμενου συστήματος.
Όσον αφορά την κυκλοφορία νέων λεωφορείων, αν και δευτερεύουσα κατά τον υπουργό, και αυτή σχεδιάζεται να γίνει με όρους αριστερής διακυβέρνησης. Έναντι της προκήρυξης διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την απόκτηση των λεωφορείων μέσω της ελεύθερης αγοράς, προκρίνεται η κατασκευή τους ολικώς ή μερικώς (π.χ. συναρμολόγηση) στην Ελλάδα μέσω της επαναδραστηριοποίησης της υπό εκκαθάριση ΕΛ.Β.Ο. στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, παρά το λογικά μεγαλύτερο κόστος αυτού του μοντέλου, το κέρδος για την κυβέρνηση θα είναι η αποφυγή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Σύμφωνα με τον υπουργό ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (χρηματοδότη κατά 75% της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό) ώστε να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα και να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός «Made in Greece» στόλου λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ.
Ταστάνης: 400 νέα Λεωφορεία και Τρόλεϊ μέσω ΕΣΠΑ
Πιο «παραδοσιακό» δρόμο για την ανανέωση του στόλου των Λεωφορείων και Τρόλεϊ φαίνεται πως θα ακολουθήσει ο ΟΑΣΑ, μέχρις ότου το όραμα του υπουργού γίνει πραγματικότητα. Όπως δήλωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, ο ΟΑΣΑ έχει προτείνει για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014- 2020 χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 400 Λεωφορείων και Τρόλεϊ. Συγκεκριμένα ο ΟΑΣΑ θέλει να αγοράσει 160 αρθρωτά (διπλά) λεωφορεία, 200 τυπικά λεωφορεία και 40 αρθρωτά τρόλεϊ.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο μέρος των λεωφορείων αυτών να είναι ηλεκτρικά καθώς όπως επίσης δήλωσε ο υπουργός, στόχος είναι να υπάρξει αναδιοργάνωση των δρομολογίων και να ενταχθούν στο στόλο μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία θα κινούνται στις γειτονιές και θα μεταφέρουν τον κόσμο στους σταθμούς του Μετρό.
92 νέα Λεωφορεία μέσω Περιφέρειας Αττικής
Πριν όμως πραγματοποιηθούν τα παραπάνω σχέδια, η Αθήνα αναμένεται να αποκτήσει 92 νέα λεωφορεία μέσω χρηματοδότησης ύψους 30 εκατ. ευρώ από την περιφέρεια Αττικής (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014 – 2020»). Συγκεκριμένα, πρόκειται για 20 οχήματα μεσαίου μεγέθους, 60 οχήματα μεγάλου μεγέθους (αρθρωτά) καθώς και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, τα πρώτα στο στόλο του ΟΑΣΑ.
Ο σχετικός διαγωνισμός προετοιμάζεται από τον ΟΑΣΑ εδώ και μήνες και αναμένεται να προκηρυχθεί αργότερα μέσα στη χρονιά. Ο αριθμός πάντως των λεωφορείων φαντάζει με σταγόνα στον ωκεανό και δύσκολα θα φέρει κάποια αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα των επιβατών. Αυτή τη στιγμή, από το στόλο των 2.023 λεωφορείων του ΟΑΣΑ καθημερινά κυκλοφορούν μόλις 850-900 ενώ πάνω από 800 παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών ή έλλειψης προσωπικού. Τα υπόλοιπα 300 περίπου λεωφορεία βρίσκονται σε ακινησία και αναμένεται η εκποίησή τους.
Πηγή: athenstransport.com