Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

4 νέα έργα εντάσσει στον τοπικό πόρο ο Δήμος Κοζάνης- Μελέτη για το εξασθενές χρώμιο στη λεκάνη Σαριγκιόλ και για τούνελ στην περιοχή του ΟΣΕ.

4 νέα έργα αναμένεται να εντάξει ο Δήμος Κοζάνης στον τοπικό πόρο. Συγκεκριμένα πρόκειται :
«ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΣΑΡΙΓΚΙΟΛ ΜΕ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ, προϋπολογισμού 27.900,00€ ,με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κοζάνης.

To συγκεκριμένο έργο έχει ως κύριο στόχο την χώρο-χρονική παρακολούθηση της ρύπανσης του υπόγειου νερού της λεκάνης Σαριγκιόλ από το εξασθενές χρώμιο ή/και άλλα βαρέα μέταλλα και την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης υγρής-στερεής φάσης που μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ή/και άλλων βαρέων μετάλλων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι επιμέρους στόχοι είναι:

– Επίδραση της έκπλυσης του λιγνίτη που συσσωρεύτηκε στον χώρο του Α9 στο μηχανισμό απελευθέρωσης εξασθενούς χρωμίου από την τέφρα.

– Μεταβολή των συγκεντρώσεων του εξασθενούς χρωμίου στο υπόγειο νερό και τα ιζήματα της λεκάνης με έμφαση στο χώρο που γειτνιάζει άμεσα με τον Α9.

– Συσχέτιση των μεταβολών με τη διακύμανση της στάθμης του υπόγειου νερού, λαμβάνοντας υπόψη την υγρή και ξηρή περίοδο δειγματοληψίας.
«ΜΕΛΕΤΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ CUT & COVER (ΤΟΥΝΕΛ) ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ» προϋπολογισμού 200.000,00€ ,με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κοζάνης.

Η μελέτη για την ανάπλαση περιοχής έκταση, εκτός σχεδίου πόλης, περίπου 13,0 στρ. ανατολικά της οδού Ιωνίας (γέφυρα προς Κρόκο), νότια της οδού Σαραντάρη και βόρεια της οδού Πρωταγόρα, όπου η χάραξη της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής δημιουργεί όρυγμα σημαντικού βάθους με αποτέλεσμα την διακοπή της συνέχειας της πόλης στο σημείο αυτό και την λειτουργική σύνδεση αυτής. Πρόταση του Δήμου Κοζάνης, που περιλαμβάνεται στο ΕΣΣΒΑΑ.
«Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΩΝ» προϋπολογισμού 10.000,00€ ,με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κοζάνης.
«ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΡΟΔΙΑΝΗΣ» προϋπολογισμού 20.000,00€ ,με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Πηγή: xronos-kozanis.gr