Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ελληνοβουλγαρική εταιρία για την Σιδηροδρομική Εγνατία και την επέκταση δικτύου στα Βαλκάνια.

Πιο συγκεκριμένες δηλώσεις για το φιλόδοξο αλλά και μακρινό σχέδιο σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Καβάλας με Βουλγαρία και Ρουμανία έκανε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Σπίρτζης. Σε συνέχεια ανακοινώσεων που έγιναν και στην Καβάλα (από τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας- Βουλγαρίας) εξήγησε ότι την Άνοιξη θα ιδρυθεί κοινή εταιρία ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή αμέσως μετά θα αναζητήσει χρηματοδότηση του πλάνου, σε ένα ευνοϊκό όπως τόνισε περιβάλλον. Κατά τον κ. Σπίρτζη την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση του κ. Σπίρτζη είναι η εξής: «Πιστεύουμε ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέσης αλλά και των δυνατοτήτων που έχουμε για τις συνδυασμένες μεταφορές και την παραγωγή είναι να προχωρήσουμε τη σύνδεση των λιμανιών της βορείου Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο, στη Μαύρη θάλασσα και της Ρουμανίας. Αυτό βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου θα είναι έτοιμα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ιδρυθεί η κοινή εταιρία Ελλάδας – Βουλγαρίας και στη συνέχεια αυτή η εταιρία να ξεκινήσει τόσο την ωρίμανση του έργου όσο και την αναζήτηση της χρηματοδότησής του.
 Είναι κάτι που το θέλουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις των συνδυασμένων μεταφορών, κάτι που το στηρίζει ο πρόεδρος Γιούνκερ και η επίτροπος μεταφορών η κυρία Μπουλτς. Πιστεύω ότι η χώρα μας πια θα πάρει τη θέση που της αξίζει στις συνδυασμένες μεταφορές αλλά και θα έχει και ένα πλήρες, σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που έπρεπε να είναι το πρώτο που θα όφειλαν κάποιοι να έχουν ολοκληρώσει».

Πηγή: proininews.gr