Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Αυστραλία: Το πρώτο ηλιακό τρένο ξεκίνησε το ταξίδι του!


Η εταιρεία Byron Bay Railroad δημιούργησε την πρώτη αμαξοστοιχία που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια. Αν και δεν διανύει μεγάλες αποστάσεις, αποδεικνύει στην πράξη ότι ο Ήλιος είναι μια βιώσιμη πηγή ενέργειας για τη μεταφορά επιβατών.
Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ένα τρένο πλήρως φορτισμένο με ηλιακή ενέργεια πραγματοποίησε ένα σύντομο αλλά σίγουρα πρωτοποριακό ταξίδι στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Η εταιρεία κατασκευής της αμαξοστοιχίας, η Byron Bay Railroad, «ανάστησε» το επιβατικό τρένο για να αποδείξει ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στις μεταφορές.
Το τρένο κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια - οι ηλιακοί συλλέκτες στην οροφή του και σε διάφορα σημεία της διαδρομής παρέχουν όλη την ενέργεια που απαιτείται για τη διαδρομή των 3 χιλιομέτρων. Το τρένο είχε αρχικά δύο πετρελαιοκινητήρες, εκ των οποίων ο ένας έχει αντικατασταθεί από μπαταρίες και έναν ηλεκτρικό κινητήρα. Ο δεύτερος κινητήρας θα παραμείνει στο τρένο σαν δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Η κίνηση των αυτοκινήτων με ηλιακή ενέργεια είναι μια πρόκληση στην οποία οι μηχανικοί δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί καθώς απαιτούν πολλή ενέργεια καθώς ξεκινούν και σταματούν πολύ συχνά και η επιφάνεια τοποθέτησης ηλιακών πάνελ είναι πολύ μικρή για να παράγει αρκετή ισχύ.
Τα τρένα, από την άλλη, ταξιδεύουν σε μια προκαθορισμένη διαδρομή και μπορούν να επαναφορτιστούν γρήγορα σε κάθε στάση, Γι' αυτό και έχουν αποτελέσει στόχο πολλών πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από τον Ιανουάριο του 2017, ένας στόλος ανεμογεννητριών παράγει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του ολλανδικού εθνικού σιδηροδρόμου. Τον Ιούλιο, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ινδία τρένα με ηλιακά πάνελ στην οροφή τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης τη χρήση ηλιακής ενέργειας για τις ανάγκες των σιδηροδρομικών μεταφορών.



Πηγή: reader.gr