Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών στο εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την σκοπιμότητα της σύστασης της ΕΔΗΣ, καθώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί μία ιδιαίτερα πολύπλοκη δομή με πολύ υψηλό κόστος.
Το ενδεχόμενο να μην συσταθεί η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η θυγατρική εταιρεία του υπερταμείου στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές του δημοσίου σε 20 ΔΕΚΟ, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών στο εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείου εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την σκοπιμότητα της σύστασης της ΕΔΗΣ, καθώς εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί μία ιδιαίτερα πολύπλοκη δομή με πολύ υψηλό κόστος.
Κυβέρνηση και πιστωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι συμμετοχές του δημοσίου στις 20 ΔΕΚΟ να μεταβιβαστούν απευθείας στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στο λεγόμενο υπερταμείο δηλαδή.
Για να συμβεί αυτό ωστόσο, θα πρέπει να κατατεθεί τροπολογία από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αλλάξει ο νόμος που καθορίζει τη λειτουργία του υπερταμείου και των θυγατρικών του.
Η μεταβίβαση των συμμετοχών του δημοσίου στις 20 ΔΕΚΟ, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.
Στο υπερταμείο θα μεταφερθούν οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Στάδιο), Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ (διώρυγα της Κορίνθου), ΟΚΑΑ (κεντρική αγορά του Ρέντη), ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης), ΔΕΘ, ΕΛΒΟ και ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών).
Ο νόμος για την σύσταση και λειτουργία του υπερταμείου προβλέπει πως η ΕΕΣΥΠ και οι θυγατρικές της, μπορούν να μετέρχονται όλες τις μεθόδους που κρίνονται κατάλληλες προκειμένου να αυξάνουν την αξία και να αξιοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία των δημοσίων επιχειρήσεων.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας
Πηγή: skai.gr