Τα έργα Μετρό και Τραμ θα φέρουν στην καρδιά του Πειραιά τα δύο μέσα και την πόλη εντός του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η επαναδραστηριοποίηση και του Προαστιακού μιας και με την εγκατάσταση και λειτουργία της ηλεκτροκίνησης είναι πολύ πιθανόν να δούμε το σταθμό στο λιμάνι να γίνεται η αφετηρία για όλα τα δρομολόγια Υπεραστικά και Προαστιακά.
Αυτή η κατάκτηση ακόμα δεν είναι εμφανής και πρέπει να δούμε λίγο τη χρονική σειρά με την οποία το κέντρο του Πειραιά θα ξαναγίνει επίκεντρο των συγκοινωνιών. Από το τέλος του χρόνου ο Προαστιακός Σταθμός του Πειραιά θα λειτουργήσει με την ηλεκτροκίνηση.
Από το καλοκαίρι του 2018, θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της επέκτασης του Τραμ και για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, το ιστορικό μέσο θα περάσει από τις κεντρικότερες αρτηρίες της: Γ.Λαμπράκη, Β.Γεωργίου για να καταλήξει στην Ακτή Ποσειδώνος στο λιμάνι.
Το 2021 θα ξεκινήσει (κατά πάσα πιθανότητα) η εμπορική λειτουργία της επέκτασης του Μετρό για τους 3 σταθμούς ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Δύο χρόνια νωρίτερα, προς το τέλος του 2019 θα λειτουργήσουν οι σταθμοί ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ.
Εδώ παρατηρούμε ότι και τα τρία μέσα σταθερής τροχιάς αποκτούν πρόσβαση στον Πειραιά και αυτό είναι ένα γεγονός που αδιαμφισβήτητα θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι πολίτες καθημερινά και παράλληλα βοηθώντας στην εκτόνωση τόσο των κορεσμένων δρόμων που παρατηρούμε σε όλο το κέντρο και το λιμάνι.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά δρομολογημένα, είναι σε φάση είτε ολοκλήρωσης είτε κατασκευαστικής ωρίμανσης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι η μελλοντική κάλυψη των περιοχών του Πειραιά προκειμένου να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση.
Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως θα υπάρξει επέκταση του Τραμ από την Ακτή Ποσειδώνος μέχρι το Κερατσίνι και το Πέραμα ενώ πρόσφατα στο σχεδιασμό εξετάζεται και ένας κλάδος προς τη Δραπετσώνα. Με αυτή την κίνηση καλύπτεται συνολικά όλο το δυτικό τμήμα των περιοχών του Πειραιά με ένα πληθυσμό που ξεπερνά τις 120.000 κατοίκους ενώ φιλοξενεί την ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι, μεγάλα τμήματα του Λιμανιού του Πειραιά συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων όπου απασχολούνται περισσότερα από 3.000 άτομα, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και το Πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας όπου έχει σημαντικότατη καθημερινή επιβατική κίνηση.
Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη ενώ χρηματοδοτικά κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθεί από το ΠΕΠ Αττικής.
Από εκεί και έπειτα δεν έχουμε κάποια άλλη δημοσιευμένη κίνηση αλλά ζητείται η κάλυψη τόσο της Χερσονήσου του Πειραιά (Καλλίπολη, Χατζηκυριάκειο, Πειραϊκή) όπου κατοικούν περισσότεροι από 100.000 αλλά και τα Καμίνια.
Σε παλαιότερες εξαγγελίες (μιλάμε για την εποχή πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες) υπήρχε ένας σχετικό σχεδιασμός που περιελάμβανε την σύνδεση αυτών των περιοχών με το κέντρο του Πειραιά και το συνολικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς. Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν στην επικαιροποιημένη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό αυτά τα πλάνα θα συμπεριληφθούν.
Αυτό που επίσης έχει εξαιρετική σημασία για τον Πειραιά είναι η περίφημη υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ενδιάμεσου σταθμού στα Καμίνια. Αυτό το πλάνο παρά του ότι έχει ακόμα και εγκεκριμένη ΜΠΕ, λόγω κόστους δεν έχει προωθηθεί προς υλοποίηση. Το συγκεκριμένο έργο θα επιτρέψει την ένωση της Πειραϊκής Χερσονήσου με την φυσική της συνέχεια, τα Καμίνια και τον επανασχεδιασμό της οδικής κυκλοφορίας και σύνδεσης του λιμανιού που τώρα με τις γραμμές του Τραμ γίνεται ακόμα πιο δυσχερής.
Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com