Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Γερμανία: Αυτό είναι το πάρκο των τραίνων στην Δρέσδη, που διευθύνεται από παιδιά και εφήβους.

Εικόνα: Οι ατμομηχανές Krauss Lisa και Moritz συναντώνται στο μεγάλο λιβάδι στο Dresden Großen Garten

Για περισσότερα από 60 χρόνια, ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μεγάλου πάρκου προσφέρει της υπηρεσίες του στους πολυάριθμους επισκέπτες του.
 Το Parkeisenbahn είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο στο κέντρο της πόλης της Δρέσδης.
Με ταχύτητα 20 χλμ. ανά ώρα οι αμαξοστοιχίες περνούν την κυκλική πορεία μέσα από τον μεγάλο κήπο, τον μεγαλύτερο κήπο στη Δρέσδη.  Ένα ταξίδι που διαρκεί πάνω από 30 λεπτά και  είναι  μια ιδιαίτερη εμπειρία για τα παιδιά. Οι πέντε σταθμοί  βρίσκονται σε προορισμούς επισκεπτών όπως ο Ζωολογικός Κήπος της Δρέσδης, το Carolasee με ενοικιάσεις σκαφών και το Carolaschlösschen καθώς και το Palais στη μέση του Μεγάλου Κήπου.

Τα κοσμήματα του σιδηροδρομικού πάρκου είναι οι ατμομηχανές "Moritz" και "Lisa". Και οι δύο μηχανές έχουν ατμοκίνητη υπηρεσία για περισσότερο από 85 χρόνια. Από το 1962 και το 1982, οι ατμομηχανές έχουν επίσης υποστηριχθεί από δύο ηλεκτροκίνητες μηχανές συσσωρευτών. 
Ο στόλος οχημάτων αποτελείται επίσης από πολλά ανοιχτά, στεγασμένα και επίσης τέσσερα κλειστά και θερμαινόμενα επιβατικά βαγόνια.
Ανάλογα με τον καιρό, μέχρι τέσσερα τρένα διατρέχουν 10 με 36 λεπτά.







Οι ατμομηχανές "Lisa" και "Moritz" συναντιούνται.

Συνολικά 20 διακόπτες, 16 φωτεινά σήματα και 3 σήματα διαμορφώνουν την ασφαλή οδήγηση όπως και με το "μεγάλο" σιδηρόδρομο. Ωστόσο, τα παιδιά και οι νέοι αναλαμβάνουν σχεδόν όλες τις εργασίες με το σιδηροδρομικό πάρκο, μόνο οι μηχανοδηγοί και οι υπεύθυνοι σταθμών είναι ενήλικοι.

Οι περισσότεροι από 200 ταξιδιώτες τρένων και σιδηροδρόμων είναι εθελοντές, οδηγοί τρένων, οδηγοί βαγονιών, επιβλέποντες και μπάρμαν. Η κατάρτιση πραγματοποιείται κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες, μέσω μερικές φορές θεωρητικών, αλλά και πρακτικών ασκήσεων.

Επιμέλεια: "Σ.Ν."
Πηγή: parkeisenbahn-dresden.de

Ευχαριστούμε τον κ. Β. Γκλαβά για την αποστολή του θέματος.