Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι στο μετρό Συντάγματος.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Σήμερα Πέμπτη 28/9, αύριο Παρασκευή 29/9 και το Σάββατο 30/9 από τις 09:00 έως τις 17:00Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (Παρασκευή 29/9/2017) και στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου” με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Στο πλαίσιο αυτο, γιατροί συνεργάτες του Ιδρύματος θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους, Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, απο 9.00 εως 17.00. 

Τι ώθησε το ΕΛΙΚΑΡ σε αυτό το πρόγραμμα 

Βασική ανάγκη ήταν η διαπίστωση ότι η ‘επιδημία’ των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου. "Ακόμα, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να καταγράφεται και να παρακολουθείται διαχρονικά η συχνότητα των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στον Ελληνικό πληθυσμό. Η γνώση αυτή επιτρέπει τη στόχευση των επιστημονικών και άλλων προγραμμάτων, που στόχο έχουν τον περιορισμό των εμφραγμάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στη χώρα μας" επιςημαινει απο το ΕΛΙΚΑΡ.

Το πρόγραμμα αυτό, που αρχικά δημιουργήθηκε για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον Ελληνικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ στα 12 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν ότι από τους 65.000 ενήλικες περίπου που εξετάστηκαν:
•50% έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl), •25% είναι Υπερτασικοί και 10% Διαβητικοί,
•42% είναι Υπέρβαροι και 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές. •Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών, •Μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν, •Περισσότεροι από ότι πιστεύαμε (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας) πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%. 

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν το μεγάλο αριθμό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας (35.000/έτος). Η ενημέρωση επομένως των συμπολιτών μας αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την βελτίωση της επικίνδυνης αυτής εικόνας.

Συντάκτης: Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή: protothema.gr