Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ποσό 5,7 εκατ. έβαλε στο ταμείο ο ΟΑΣΑ από τα ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης οδήγησε σε σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων ηλεκτρονικών εισιτηρίων στα ΜΜΜ της Αθήνας. Τα περισσότερα εισιτήρια πουλήθηκαν στις γραμμές του αεροδρομίου.
Την προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα εισιτηρίου μπορούν πλέον να αποκτήσουν όσοι χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας καθώς ξεπεράστηκαν τα εμπόδια με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Την ίδια στιγμή οι εισπράξεις από τα ηλεκτρονικό εισιτήριο ήδη φτάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ και τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό συνέβαλε η τουριστική κίνηση, δεδομένου ότι υπήρξε μεγάλη ζήτηση στις γραμμές του αεροδρομίου.

Οσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την προσωποποιημένη ATH.ENA Card πρέπει, όμως, να απευθυνθούν σε συγκεκριμένους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Συγκεκριμένα στους σταθμούς Σύνταγμα, Αγ. Μαρίνα, Δ. Πλακεντίας, Ελληνικό, Ανθούπολη, Πειραιάς, Κηφισιά, Ομόνοια και Αττική αλλά και σε δυο σταθμούς του τραμ (Αγ. Φωτεινή και Σύνταγμα). Ο αριθμός των σταθμών που θα εξυπηρετεί όσους θέλουν την προσωποποιημένη ATH.ENA Card θα αυξάνεται σταδιακά.

Οσοι δεν είναι συστηματικοί χρήστες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας μπορούν να προμηθευτούν το πολλαπλό ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket) και την απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENA Card).

Η διάθεση του πολλαπλού «έξυπνου» εισιτηρίου και της απρόσωπης «έξυπνης» κάρτας γίνεται, προς το παρόν, με προϊόντα αξίας άνω των 4,5 ευρώ. Δηλαδή ένας επιβάτης μπορεί να προμηθευτεί την απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα όταν αγοράσει ηλεκτρονικά εισιτήρια αξίας άνω των 4,5 ευρώ. Η συγκεκριμένη κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία δηλαδή κάποιον αριθμό εισιτηρίων.

Η προσωποποιημένη «έξυπνη» κάρτα απευθύνεται στους συστηματικούς χρήστες των ΜΜΜ και θα υποκαταστήσει, μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ και τις ειδικές κατηγορίες. Όμως, για την έκδοσή της απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ, την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, ενώ για υπηκόους άλλων χωρών, απαιτείται διαβατήριο και η εισαγωγή ενός 8ψήφιου κωδικού.

Στην ουσία ο ΟΑΣΑ θέλει να αξιοποιήσει την προσωποποιημένη «έξυπνη» κάρτα ώστε στο μέλλον να εφαρμόσει «ζωνικό» σύστημα χρέωσης, ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο επιβάτης. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη διευκόλυνση των επιβιβάσεων και μετεπιβιβάσεων και η αντιμετώπισης της εισιτηριοδιαφυγής.
Στo ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην ηλεκτρονική απρόσωπη κάρτα, ο επιβάτης μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα, όπως: 

* Το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων (το 1 εισιτήριο είναι δωρεάν),

* το ημερήσιο εισιτήριο των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ,

* το τουριστικό εισιτήριο των 3 ημερών για όλα τα μέσα (περιλαμβάνει 1 διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο) των 22 ευρώ, τα εισιτήρια προς το αεροδρόμιο κ.τλ.

Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
Πηγή: euro2day.gr