Διακινητές βοηθούν μετανάστες από την Αφρική στο παράνομο και επικίνδυνο ταξίδι τους από την Ιταλία προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Πολλοί συλλαμβάνονται όμως ήδη στο Τιρόλο.
Ένα ρεπορτάζ από το πέρασμα Μπρένερ.
Είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η εμπορική αμαξοστοιχία σταματάει. Το δρομολόγιο προβλέπει κανονικά τη διαδρομή από το Μπολτσάνο της Ιταλίας μέχρι το Μόναχο χωρίς στάσεις. Όμως δέκα χιλιόμετρα βόρεια των ιταλοαυστριακών συνόρων, κοντά στο πέρασμα Μπρένερ, 14 αστυνομικοί σταματούν το τρένο. Υποψιάζονται ότι υπάρχουν λαθρεπιβάτες. Από τον Ιούλιο ο αριθμός των λαθρεπιβατών σε εμπορικές αμαξοστοιχίες έχει αυξηθεί σημαντικά.
Οι αστυνομικοί ψάχνουν με φακούς τα βαγόνια ένα-ένα. Κοιτούν ακόμη και ανάμεσα στους άξονες του τρένου και σε άλλα κενά που θα μπορούσε να κρυφτεί κάποιος. Πράγματι βρίσκουν δύο ανθρώπους.
Δυο νεαροί άνδρες βγαίνουν από την κρυψώνα τους και η αστυνομία τους συλλαμβάνει. Τα ρούχα τους είναι λερωμένα αλλά κατά τ' άλλα δε φαίνεται να έχουν τραυματιστεί. «Ήταν τυχεροί. Εδώ που κρύφτηκαν θα μπορούσε να τους είχε πετάξει το τρένο στις γραμμές και να τους πατήσει» λέει ο επικεφαλής αστυνομικός Κρίστοφ Κίρχμαϊερ.
Επικίνδυνο αλλά σύντομο ταξίδι
Το δρομολόγιο με εμπορική αμαξοστοιχία από την Ιταλία προς την Αυστρία και τη Γερμανία αποτελεί πλέον συνηθισμένη τακτική των διακινητών.
Οι δύο άνδρες δεν έχουν χαρτιά αλλά οι αστυνομικοί υποθέτουν ότι κατάγονται από κάποια αφρικανική χώρα.
Οι περισσότεροι που συλλαμβάνονται στο Τιρόλο προέρχονται από τη Νιγηρία, τη Σομαλία και τη Γκάμπια.
Επειδή συνελήφθησαν νότια του Ίνσμπρουκ δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην Αυστρία και θα παραδοθούν την επόμενη μέρα ήδη στις ιταλικές αρχές, όπως προβλέπει η συμφωνία. Το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δυο νεαροί άνδρες και μάλιστα με εμπορική αμαξοστοιχία αποτελεί πλέον συνηθισμένη τακτική των διακινητών.
Η ζωή στην Ιταλία
Μετανάστες στο σταθμό του Μπρένερ
Ο σταθμός του Μπολτσάνο έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης προσφύγων. Ένας νεαρός Νιγηριανός εξηγεί ότι στην Ιταλία δεν σέβονται τους πρόσφυγες. «Τρία χρόνια είμαι εδώ. Η διαδικασία χορήγησης ασύλου ακόμη δεν τελείωσε. Εγώ θέλω όμως να πάω στη Γερμανία. Πολλοί προσπαθούν να φτάσουν παράνομα, αλλά εγώ σέβομαι τους νόμους. Πρώτα ήμουν στη νότια Ιταλία, στην Καλαβρία, δούλευα αλλά με κορόιδεψαν. Τώρα είμαι στη βόρεια Ιταλία, ίσως εδώ να υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες».
Ωστόσο αναμένεται ότι οι πρόσφυγες θα συναντούν από εδώ και πέρα περισσότερα εμπόδια στο πέρασμα του Μπρένερ, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Αυστρία και τη Γερμανία. Το επόμενο Σαββατοκύριακο η αυστριακή κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει 70 στρατιώτες για να ενισχύσουν την αστυνομία του Τιρόλου, η οποία αυτό το διάστημα συλλαμβάνει κάθε μήνα περίπου 700 με 1000 μετανάστες στα τρένα και στους αυτοκινητοδρόμους.
Όλιβερ Σόος, Βιέννη (BR)/ Αλεξάνδρα Κοσμά
Πηγή: dw.com