Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με 70 εκπροσώπους τοπικών και διεθνών φορέων ολοκληρώθηκε η τελική εκδήλωση και επίδειξη του έργου CO-GISTICS στην Τεργέστη της Ιταλίας, μιας από τις πόλεις που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή των συνεργατικών συστημάτων μεταφορών.
Το έργο CO-GISTICS είχε ως στόχο την εξ ολοκλήρου εφαρμογή συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας στις εμπορευματικές μεταφορές, προκειμένου να υλοποιηθούν επιχειρηματικά σχέδια τέτοιων τεχνολογιών στην Ευρώπη. Για έναν χρόνο τεχνολογικές εφαρμογές συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας λειτούργησαν πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη, τη Φρανκφούρτη (Γερμανία), το Αράντ (Ρουμανία), το Μπορντό (Γαλλία), το Μπιλμπάο (Ισπανία), το Βίγκο (Ισπανία) και την Τεργέστη (Ιταλία), όπου αναπτύχθηκαν πέντε πιλοτικές συνεργατικές υπηρεσίες logistics στις εξής θεματικές κατηγορίες:
1. Υπολογισμός και παρακολούθηση ενεργειακού αποτυπώματος CO2
2. Πολυτροπικά φορτία
3. Διαχείριση χώρου φόρτο-εκφόρτωσης /Παρκάρισμα Φορτηγών
4. Υποστήριξη περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης (eco-drive) για οδηγούς βαρέων οχημάτων
5. Εξοικονόμηση ενέργειας στις μετακινήσεις μέσω συνεργατικών συστημάτων σηματοδότησης που συνδυάζουν τις συνεργατικές υπηρεσίες κινητικότητας με τα «έξυπνα» φορτία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τεργέστη είναι η μοναδική πιλοτική τοποθεσία που υλοποιεί και τις πέντε υπηρεσίες CO-GISTICS, οι οποίες παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκδήλωσης. Η παρουσίαση προέβλεπε αναχώρηση από το αεροδρόμιο Trieste-Ronchi, πέρασμα από το «χερσαίο λιμάνι» Interporto di Trieste - Fernetti, το λιμάνι της Τεργέστης και τελικό προορισμό το χώρο της συνάντησης, το σταθμό Marittima.
Με τη συμμετοχή της στο έργο CO-GISTICS, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των σηματοδοτημένων διασταυρώσεων της πόλης και αποκτά υποδομή συνεργατικών συστημάτων μεταφοράς. Οι συνεργατικές υπηρεσίες του CO-GISTICS αναμένεται να συνεισφέρουν στη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τις εμπορευματικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη, μέσα από την υποστήριξη της περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών στην πόλη, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των οδηγών, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.
Διήμερο εκδηλώσεων για την ολοκλήρωση του έργου CO-GISTICS
Κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων για την ολοκλήρωση του έργου CO-GISTICS, ο κ. Wolfgang Hoefs, επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων, Επικοινωνίας, Περιεχομένου και Τεχνολογίας (DG Connect) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τους συμμετέχοντες στο έργο να διερευνήσουν τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης των πόλεων που εκπροσωπούν, σύμφωνα με το προσεχές πρόγραμμα εργασίας 2018-2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εκδηλώσεων, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στα οφέλη των συνεργατικών υπηρεσιών συστημάτων μεταφοράς για τις τοπικές αρχές και για τις επιχειρήσεις logistics, αλλά και στις δυνατότητες ανάπτυξης νέων επιχειρησιακών μοντέλων.
Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στο έργο CO-GISTICS και στην παρουσίαση διαφόρων πιλοτικών εφαρμογών, των πρώτων αποτελεσμάτων και των ευκαιριών εκμετάλλευσης που προσφέρουν. Οι συμμετέχοντες εταίροι του έργου και οι προσκεκλημένοι φορείς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε επίδειξη-παρουσίαση των υπηρεσιών CO2 Eco Drive και Speed Advice σε δύο οχήματα, που αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα επίδειξης των υπηρεσιών του έργου CO-GISTICS σε μια αστική περιοχή, όπως το κέντρο της Τεργέστης.
Το διήμερο ολοκληρώθηκε με συνάντηση και επίδειξη του έργου CO-GISTICS, όπου παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα από την τριετή υλοποίηση του έργου.