Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ποιοι «εκτροχιάζουν» τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

ΤΑ... ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Εκτός ... «τροχιάς» κινούνται οι σιδηροδρομικές εταιρείες, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, καθώς ο κατακερματισμός του έργου, η μη χρηματοδότησή τους και η παρατεταμένη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των δύο τελευταίων εταιρειών προκαλεί σημαντικά προβλήματα, με αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν του περασμένου Σαββάτου, που κόστισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Τα προβλήματα στη συντήρηση του τροχαίου υλικού, το μειωμένο προσωπικό και το έλλειμμα συντονισμού συνθέτουν μία εικόνα κατάρρευσης του ελληνικού σιδηρόδρομου, αναβιώνοντας συμβάντα που ζήσαμε μόλις λίγους μήνες πριν, με τα τρένα να «παγώνουν» στα χιόνια με εκατοντάδες επιβάτες και μαζί με αυτά να χάνεται και η αξιοπιστία του πιο ασφαλούς μέσου.

Η μετακίνηση όσων προτιμούν ακόμα το τρένο για να ταξιδεύσουν από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη θυμίζει Οδύσσεια, με πολύωρες καθυστερήσεις, αναβολές και καταργήσεις δρομολογίων και ατυχήματα! Μάλιστα στο τελευταίο μεγάλο «φιάσκο» του Ιανουαρίου όπου μηχανές και «κλειδιά» πάγωσαν στο χιόνι, οι δύο εταιρείες άφησαν αιχμές η μία προς την άλλη κάνοντας «μπαλάκι» τις ευθύνες.

Μάλιστα ήταν τέτοια η έκταση των γεγονότων που ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης διέταξε ΕΔΕ με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του που είχε αποστείλει προς τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ. Τότε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της ότι κάνει μόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής, ενώ η εύρυθμη λειτουργία της υποδομής είναι αρμοδιότητα και ευθύνη άλλου φορέα, η δε συντήρηση του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία αποτελεί αντικείμενο τρίτου φορέα.

Επίσης επισήμανε ότι η πολυδιάσπαση του σιδηροδρομικού έργου, που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2006-2010 από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και οδήγησε στη δημιουργία επιμέρους εταιρειών (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΤΥ, ΓΑΙΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ) που ανέλαβαν τ- ή- ατα του σιδηροδρομικού αντικειμένου, σήμερα δείχνει ότι έχει φτάσει στα όριά της.

«Τα αποτελέσματα της διάσπασης αυτής, όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν σε μείωση των διαθέσιμων πόρων για συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής και του τροχαίου υλικού, καθώς και στην απομείωση των διαθέσιμων εξειδικευμένων ανθρώπινων πόρων στο σύνολο των επιμέρους σιδηροδρομικών λειτουργιών» ανέφερε τότε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα όλοι οι φορείς έχουν υποστεί σημαντική μείωση του προσωπικού με τον νόμο περί εξυγίανσης και τις υποχρεωτικές μετατάξεις.

«Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποχώρησαν πάνω από 150 μηχανοδηγοί και πάνω από 250 προϊστάμενοι αμαξοστοιχιών, ενώ εκατοντάδες ήταν οι αποχωρήσεις από τις λοιπές ειδικότητες του ΟΣΕ. Αποτέλεσα είναι η ελλιπής στελέχωση σε κρίσιμες ειδικότητες που σχετίζονται - ε τη συντήρηση της υποδομής και του τροχαίου υλικού, τη λειτουργία της κυκλοφορίας, καθώς και των υποδομών εξυπηρέτησης των επιβατών», διευκρίνιζε η εταιρεία, που πραγματοποιεί τις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.

Το ατύχημα στο Άδενδρο

Το τραγικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης επαναφέρει στην επικαιρότητα τα παραπάνω προβλήματα. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τόσο το δίκτυο του ΟΣΕ όσο και το τροχαίο σιδηροδρομικό που πρέπει να συντηρεί η ΕΕΣΣΤΥ, έχουν «θέματα». Ενδεικτικά, το δίκτυο του ΟΣΕ στην Ανατολική Μακεδονία έχει μείνει χωρίς ριζική συντήρηση για πάνω από δέκα χρόνια, όπως είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Πετράκης. Είναι επίσης γνωστό ότι μηχανές αμαξοστοιχιών έχουν παροπλιστεί επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα, οικονομική, για την προμήθεια ανταλλακτικών. Η ΕΕΣΣΤΥ προσπαθεί αλλά υπάρχουν ελλείψεις για την εταιρεία που πρέπει να συντηρεί βαγόνια και μηχανές, οι νεότερες από τις οποίες είχαν αποκτηθεί το 2004 - 2005. Παράλληλα μαρτυρίες μηχανοδηγών κάνουν λόγο για έλλειψη σηματοδότησης σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΠΑΘΕ που αποκαθίστανται επί μία δεκαετία αλλά εξακολουθούν να μη λειτουργούν.

«Τα τρένα κυκλοφορούν στα τυφλά, καθώς δεν υπάρχει σηματοδότηση και αν μέχρι σήμερα δεν είχαμε ανάλογα πολύνεκρα ατυχήματα, αυτό οφείλεται στην εμπειρία των μηχανοδηγών του σιδηροδρόμου» επισημαίνουν εργαζόμενοι στην εταιρεία και αναφέρουν ότι εάν λειτουργούσε η σηματοδότηση θα ήξερε ο οδηγός πότε μπαίνει σε παρακαμπτήριο, να ελαττώσει ταχύτητα στα 60 χιλιόμετρα από τα 130 χλμ. με τα οποία κινούνταν ο συρμός την ώρα που συνέβη το δυστύχημα. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και πριν 12 χρόνια στο ίδιο σημείο αλλά από την αντίθετη κατεύθυνση (από Θεσσαλονίκη), μόνο που από τύχη τότε δεν θρηνήσαμε θύματα.

Από την άλλη ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ K. Πετράκης τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί κανείς εύκολα να μιλήσει για πρόβλημα δικτύου ή φωτοσήμανσης. Είναι μια πολύ κακή συγκυρία και θα βρούμε τις αιτίες της. Συνέτρεξαν κάποια πράγματα για να συμβεί το δυστύχημα. Όλα τα σύνθετα συστήματα όπως ο σιδηρόδρομος έχουν μια συγκυρία μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζει την ασφάλεια. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι έχει επηρεάσει μια Α, Β, Γ ή Δ παράμετρος. Μπορεί να έχουν συμβάλει αρκετές παράμετροι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετράκης.

Πάντως στην περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο εκτροχιασμός έγινε σε τμήμα του δικτύου του ΟΣΕ που έχει παραληφθεί εδώ και ενάμιση χρόνο από τον οργανισμό! Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μια δεκαετία συζητούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΟΣΕ για το ποιος και πώς θα αναλάβει τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Ολο αυτό το διάστημα τα προβλήματα στο δίκτυο συσσωρεύονται.

Ακόμα και σήμερα, που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ οδεύει προς πώληση στην ιταλική FS, δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες (από τον ΟΣΕ) ώστε να επιλεγούν οι ανάδοχοι για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γιώργος Σταματόπουλος είχε υποστηρίξει πως εγκαταλείπεται οριστικά το μοντέλο των συμπράξεων (ΣΔΙΤ), που είχε προταθεί από την προηγούμενη διοίκηση για τα έργα συντήρησης. Η σημερινή διοίκηση, όπως είπε, προσανατολίζεται στη διενέργεια πολλών τμηματικών διαγωνισμών, παρά τις εισηγήσεις τεχνικών εταιρειών να σπάσει το έργο σε τρία τμήματα, ενώ τα έργα ΣΔΙΤ εξετάζονται, όμως, για τη συντήρηση των σταθμών ή άλλες υπηρεσίες.

Για κινδύνους που ελλοχεύουν καθημερινά από τη μη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της ταχύτητας και ρύθμισης κυκλοφορίας των συρμών κάνουν λόγο από την πλευρά τους ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας και Βασίλης Τουρλής, με αφορμή το δυστύχημα στο Άδενδρο. Πρόκειται για το διευρωπαϊκό σύστημα ERTMS (European Railways Traffic Management System) για την ασφάλεια κυκλοφορίας των συρμών και την απαιτούμενη διαλειτουργικότητα μεταξύ σιδηροδρομικών δικτύων. Το έργο κόστους 143.900.000 ευρώ (χρονοδιάγραμμα 2006-2017), παραμένει ανενεργό, σύμφωνα με τις καταγγελίες, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η αυτόματη προστασία στην παραβίαση ερυθρού φωτοσήματος.

Με ρεύμα έως την Τιθορέα

Ολοκληρώνονται τον Ιούνιο οι εργασίες, που θα επιτρέψουν τη δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων συρμών στη διαδρομή Αθήνα - Οινόη / Χαλκίδα - Τιθορέα.

Και σε όλο το δίκτυο

14 έργα θα ολοκληρώσουν τον εκσυγχρονισμό του δικτύου όλης της χώρας με έργα-«σταθμούς» που θα επιτρέψουν ηλεκτροκίνηση και διπλή γραμμή στο σύνολο του δικτύου

Στα «σκαριά» δεκάδες έργα που αλλάζουν τον χάρτη

Αλλάζει σταδιακά ο σιδηροδρομικός χάρτης της χώρας, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ, τα οποία υλοποιούνται από την ΕΡΓΟΣΕ με συγχρηματοδότηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τα έργα αυτά η χώρα αποκτά βελτιωμένο επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους χρήστες του σιδηροδρόμου, μέσω της μείωσης των χρόνων διαδρομής και της βελτίωσης της άνεσης, της ασφάλειας και της ποιότητας του ταξιδιού. ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προώθηση των διατροπικών / συνδυασμένων μεταφορών εμπορευμάτων. Στον άξονα Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη ολοκληρώνονται τον προσεχή Ιούνιο οι εργασίες εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών, που θα επιτρέψουν τη δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων συρμών στη διαδρομή Αθήνα - Οινόη / Χαλκίδα - Τιθορέα. Επίσης με την ολοκλήρωση τον προσεχή Σεπτέμβριο της ηλεκτροκινούμενης γραμμής στο τμήμα Πειραιάς - Αθήνα καθώς και της νέας διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέας - Λιανοκλαδίου, θα καταστεί εφικτή η δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων συρμών από τον Πειραιά έως το Λιανοκλάδι. Εντός του 2017 θα δημοπρατηθεί το έργο της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Σεπολίων, το οποίο θα αναβαθμίσει δραστικά την πέριξ της γραμμής πυκνοκατοικημένη περιοχή. Επί του άξονα Αθήνα - Πάτρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της νέας διπλής γραμμής στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη Αιγίου με προβλεπόμενη ολοκλήρωση στις αρχές του 2018, ενώ εντός του 2017 θα δημοπρατηθεί η ηλεκτροκίνηση του τμήματος αυτού. Σε φάση κατασκευής βρίσκονται τα έργα υποδομής του επομένου τμήματος Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος με εκτιμώμενη ολοκλήρωση το τέλος του 2017, ενώ οι υπόλοιπες εργασίες για τη νέα διπλή γραμμή (επιδομή, σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση) προβλέπεται να δημοπρατηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Τον προσεχή Ιούνιο προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή της υποδομής της νέας διπλής γραμμής στο τμήμα Ψαθόπυργος - Μποζαΐτικα Πατρών. Επίσης, το αμέσως προσεχές διάστημα τίθεται σε λειτουργία ο νέος Σταθμός Ζεφυρίου επί της γραμμής Αθήνας - Κορίνθου. Στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης με προβλεπόμενο χρόνο τον Ιούνιο, το μείζον Συγκρότημα σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης εμπορευματικών μεταφορών στο Θριάσιο Πεδίο στην περιοχή Ασπροπύργου. Στο περιφερειακό δίκτυο ολοκληρώνεται η προετοιμασία για τη δημοπράτηση εντός του 2017 του έργου της σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης της υφιστάμενης μονής γραμμής Παλαιοφαρσάλος - Καλαμπάκα. Επίσης προωθείται η προετοιμασία για τη δημοπράτηση εντός του 2017 του έργου της σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης της μονής γραμμής στο τμήμα Λάρισα - Βόλος παράλληλα με την κατασκευή παραλλαγής στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου- Βόλου, η οποία αποτελεί αίτημα των τοπικών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα λειτουργεί πλήρως η γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ο χρόνος του ταξιδιού να μειωθεί στις 3.30 ώρες. Μάλιστα, το πρώτο τμήμα Τιθορέας - Δομοκού θα παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Πυρετός... δημοπρατήσεων

Σε πλήθος δημοπρατήσεων βρίσκεται η ΕΡΓΟΣΕ, καθώς ήδη έχει προγραμματίσει μέσα στο έτος δημοπρατήσεις έργων και μελετών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για 14 έργα που θα ολοκληρώσουν τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου όλης της χώρας με έργα «σταθμούς» που θα επιτρέψουν ηλεκτροκίνηση και διπλή γραμμή σχεδόν στο σύνολο του δικτύου. Παράλληλα με 3 μελέτες που έχουν προγραμματιστεί μέσα στο 2017 δίνεται το «πράσινο φως» για την επέκταση του Προαστιακού προς το λιμάνι του Λαυρίου, της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (6ου προβλήτα) με το δίκτυο αλλά και την επέκταση του Προαστιακού της συμπρωτεύουσας. Ο σχεδιασμός της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ για τις νέες δημοπρατήσεις δείχνει «κορύφωση» της διαδικασίας μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται:

• Η δημοπράτηση για τις υπολειπόμενες εργασίες (Β φάση έργων) εντός του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών και την υπόγεια σύνδεση με Μετρό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ,

• Η δημοπράτηση για την κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα Έξοδος Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.) - Τρεις Γέφυρες, με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα νέα έργα, προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ. Μέσα στη χρονιά όμως αναμένουμε και την δημοπράτηση για την εργολαβία κατασκευής επιδομής, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος που θα ολοκληρώσει τα έργα σε αυτό το τμήμα και θα φέρει το σύγχρονο τρένο ένα βήμα από την Πάτρα. Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικότερο έργο, από πλευράς προϋπολογισμού καθώς φτάνει τα 95 εκατ. ευρώ και δημοπρατείται εντός του πρώτου εξαμήνου. Επίσης θα έχουμε τρία σημαντικά έργα και για το περιφερειακό δίκτυο που αφορούν:

• Τη δημοπράτηση για την παραλλαγή της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου-Βόλος και εγκατάσταση σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Λάρισα - Βόλος.

• Τη δημοπράτηση για την κανονικοποίηση και ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμός - Λουτράκι

• Τη δημοπράτηση για την εγκατάσταση σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα

Σημειώνεται ότι οι υπογραφείσες συμβάσεις έργων και μελετών τη διετία 2015 - 2016 έχει φτάσει τα 137,27 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται συμβάσεις για έργα και μελέτες πάνω από 417 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι δημοπρατήσεις και αναθέσεις έργων ή/και μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην ΕΡΓΟΣΕ από το 2015 έως σήμερα ανέρχονται σε συνολικό συμβατικό ποσό της τάξης των 148 εκατ. ευρώ.

ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
Με 144,3 χλμ. και χωρίς φρένα το τρένο στο Αδενδρο

Σύμφωνα με την προκα-ταρκτική έκθεση η επιτρεπόμενη ταχύτητα διέλευσης από την 1η γραμμή (παρακαμπτήριος) του Σ.Σ Άδενδρου ήταν 60 Κm/h. Aπό τα στοιχεία δεν φαίνεται να έχει γίνει εφαρμογή πέδης

Η υπερβολική ταχύτητα (144,343 Km/h) της αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε έξω από τη Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Σάββατο με τον τραγικό απολογισμό των τριών νεκρών συνανθρώπων μας, όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν υπάρχουν σημάδια πέδησης (φρεναρίσματος), ενώ ο χειριστής ήταν έμπειρος. Δεν υπάρχει επίσης ένδειξη τεχνικής βλάβης είτε στα συστήματα είτε στη μοιραία μηχανή.

Η προκαταρκτική Έκθεση Εκτίμησης παραδόθηκε χθες στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών & Μεταφορών, κ. Θάνο Βούρδα, ο οποίος την Παρασκευή το πρωί πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και το σύνολο των Διοικήσεων των Σιδηροδρομικών Εταιρειών (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΤΥΥ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ) για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«H επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα στοιχεία και με την επιφύλαξη των επιπλέον στοιχείων που ενδεχομένως να προκύψουν όσον αφορά στην έκταση και στο μέγεθος των ζημιών, εκτιμά ότι το αίτιο εκτροχίασης της αμαξοστοιχίας 58 της 13/5/2017 είναι η ταχύτητα που είχε αναπτύξει. Με βάση της επίσημη ανάλυση των στοιχείων του ταχογράφου (Teloc) που έγινε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά την ώρα της εκτροχίασης η ταχύτητα της ήταν 144,3 KM /h ενώ η επιτρεπόμενη ταχύτητα διέλευσης από την 1η γραμμή (παρακαμπτήριος ) του Σ.Σ Άδενδρου ήταν 60 Κm/h.

Τα ερωτήματα

Aπό τα στοιχεία δεν φαίνεται να έχει γίνει εφαρμογή πέδης, αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα. Επίσης επισημαίνει ότι ενδεχόμενα ερωτήματα που σχετίζονται με την αντοχή της σιδηροτροχιάς και έχουν επίσης σχέση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της θραύσης θα απαντηθούν μετά το πόρισμα του Εργαστηριακού Ελέγχου του δείγματος της σιδηροτροχιάς (από Πιστοποιημένο Πανεπιστημιακό Εργαστήριο).

Σημειώνεται ότι η τριμελής Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεχίζει εντατικά το έργο της και το τελικό πόρισμα θα κατατεθεί στις αρμόδιες Αρχές το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του δικτύου στην περιοχή του Αδένδρου, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών επιβεβαιώνει ότι προχωρούν εντατικά όλες οι απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με τη σχετική εντολή που είχε δώσει από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης. Συγκεκριμένα:

• Ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο 20 Μαΐου 2017, η απομάκρυνση του συρμού που εκτροχιάστηκε, ενώ έχει κατεδαφιστεί το κτίριο που «χτυπήθηκε».

• Έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής.

• Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ολοκληρωθεί η ανάταξη της ηλεκτροκίνησης.

Συντάκτης:  Μαρία Μόσχου
Πηγή: imerisia.gr