Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πάτρα: Εξώδικα και κινητοποιήσεις για το τρένο.

Πάτρα: Εξώδικα και κινητοποιήσεις για το τρένο Οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους οι πολιτιστικοί φορείς απο τα Μποζαΐτικα, την Παραλία Προαστίου και τον Καστελλόκαμπο για τον τρόπο διέλευσης του σύγχρονου τρένου.
 

Παρ' όλα αυτά, είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορούν να αποτρέψουν την κατασκευή του έργου στο επίμαχο τμήμα, καθώς αυτό έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και είναι ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Η επιτροπή αγώνα που έχουν συγκροτήσει οι σύλλογοι προκρίνει την περιμετρική διέλευση του τρένου, ή εναλλακτικά, όπως έγραψε η «Π», και εφόσον η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι εφικτή, την πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής από την περιοχή του πρώην Δήμου Ρίου συνεχόμενα μέχρι το νέο λιμάνι, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ίσως θα πρέπει να σταματήσει η δημοπράτηση του έργου από τον Ψαθόπυργο και μετά, και παράλληλα να εκπονηθεί άμεσα νέα τεχνική μελέτη υπογειοποίησης της γραμμής.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων υποστηρίζουν ότι αν επιλεγεί η επιφανειακή διέλευση της γραμμής στις πριν και μετά το Ρίο περιοχές θα διαταραχθεί η φυσιογνωμία των πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών που διασχίζει, θα υποβαθμίσει τη ζωή και την υγεία των κατοίκων που γειτνιάζουν με την πορεία του τρένου, θα κοπούν στα δύο οι συνοικίες, θα απαξιωθούν οι περιουσίες τους, θα καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον και θα καταστεί επισφαλής ή θα καταργηθεί ο προαστιακός χαρακτήρας του μέσου σταθερής τροχιάς.
Στη σύσκεψη που έκαναν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ακούστηκε ότι ο σχεδιασμός είναι να μπει το τρένο όπως-όπως (εννοώντας με συνοπτικές διαδικασίες) στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας και να συνδεθεί με το λιμάνι. Εκτίμησαν ότι θα γίνει προσπάθεια από διάφορες πλευρές να ακυρωθούν τα επιχειρήματά τους ή να λοιδορηθεί η επιτροπή αγώνα, αλλά δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι τα ένδικα μέσα (εξώδικο) και η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των κατοίκων μετά την Πρωτομαγιά.

Πηγή: .pelop.gr