Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της ως Φορέας υπεύθυνος για την επιβολή της εφαρμογής του Κανονισμού Ε.Ε 1371/2007 σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών, κατά τη διάρκεια του 2016:
− λάμβανε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανά τρίμηνο ηλεκτρονικό αρχείο με τα παράπονα που καταχωρούνται από το αρμόδιο Τμήμα Παραπόνων στην ηλεκτρονική εφαρμογή του μηχανισμού διεκπεραίωσης παραπόνων, η οποία υλοποιήθηκε το 2015 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνεργασία με την Αρχή.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε 1548 παράπονα τα οποία αφορούσαν κυρίως τις κατηγορίες των ακυρώσεων – καθυστερήσεων, προσβασιμότητας σε σταθμό, ασφάλειας, συμπεριφοράς προσωπικού, αποζημιώσεων κομίστρου, έλλειψης πληροφόρησης ή ποιότητας παροχής υπηρεσιών.
Γενικά, σε πολλά παράπονα επιβατών δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης της ΡΑΣ λόγω της εξαίρεσης από την εφαρμογή των άρθρων 10,13, 15-18 & 28 του Κανονισμού που έχει χορηγηθεί στις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και ανανεώθηκε με την με αρ. πρωτ. Φ.4/59820/4768/1.12.2014 Υπουργική Απόφαση, μέχρι 1.12.2019.
− Με αφορμή παράπονα επιβατών που είτε απευθύνθηκαν στη ΡΑΣ, είτε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ζητήθηκε στην Σιδηροδρομική Επιχείρηση να γίνει διακριτό κατά την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίου από τον ιστότοπό της, ότι κανένα δρομολόγιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θεωρείται ανταπόκριση και ο επιβάτης ταξιδεύει με δική του ευθύνη χωρίς να έχει δικαίωμα αξίωσης σε περίπτωση που χαθεί η αναμεταβίβαση.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ απάντησε ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση του επιβατικού κοινού.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανταποκρίθηκε στο περσινό αίτημα της ΡΑΣ για περαιτέρω διερεύνηση παραπόνων αναφορικά με το άρθρο 8 «Ταξιδιωτικές πληροφορίες» του Κανονισμού 1371/2007 καθώς και του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού «Ελάχιστες πληροφορίες που οφείλουν να παρέχουν οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις ή/και οι πωλητές εισιτηρίων» και απέστελλε σχετική αλληλογραφία με παράπονα του έτους 2015, συνοδευόμενη από λίστα με κατηγοριοποίηση ως προς το είδος της έλλειψης πληροφόρησης καθώς και τον τόπο εντοπισμού της.
Έπειτα από έλεγχο της αναφοράς διαπιστώθηκε ότι το έτος 2015 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε 112 παράπονα που αφορούσαν στο συγκεκριμένο άρθρο. 26.
Η ΡΑΣ προκειμένου να ενημερωθεί εκτενέστερα ζήτησε συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη συνέχεια προχώρησε σε επί τόπου επιθεωρήσεις σε σιδηροδρομικές αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς σταθμούς των Α. Λιοσίων, Κορίνθου, Δ. Πλακεντίας, Χαλκίδας, ΣΚΑ, Παλαιοφαρσάλου, Θεσσαλονίκης, Πλατέως, Έδεσσας και Λάρισας.
Από τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες ανταπόκρισης στα αιτήματα των ταξιδιωτών. Οι συνεργαζόμενοι πράκτορες και οι συνοδοί αμαξοστοιχιών γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και είναι σε θέση να ενημερώσουν και να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό.
Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των αμαξοστοιχιών τόσο από την ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ των προαστιακών δρομολογίων, όσο και από τους ηλεκτρονικούς πίνακες που είναι τοποθετημένοι σε κεντρικούς σταθμούς του δικτύου.
Εντούτοις διαπιστώθηκαν δυσλειτουργίες στις υποδομές των σταθμών, στην πρόσβαση των ΑμεΑ, στην περιορισμένη ηλεκτρονική και ηχητική ενημέρωση του επιβατικού κοινού, καθώς επίσης και έλλειψη συμβάσεων αρμοδιοτήτων μεταξύ διαχειριστή υποδομής και σιδηροδρομικής επιχείρησης.
Η έκθεση ελέγχου κοινοποιήθηκε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αναμένονται οι διορθωτικές ενέργειες από τους εμπλεκόμενους φορείς.
− Συμμετείχε σε ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού 1371/2007 σε κάθε κράτος μέλος.
Σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν η συλλογή στοιχειών σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των σιδηροδρομικών επιβατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξεταστούν σημεία που χρήσουν πιθανής παρέμβασή της ή και αναθεώρησης του Κανονισμού.
Πηγή: ras