Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες εφορείες Αρχαιοτήτων αναζητείται η καταλληλότερη λύση για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων πραγματοποιείται αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα, με δαπάνες οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του σιδηροδρομικού έργου και αποφασίζονται κατά περίπτωση οι επόμενες ενέργειες και οι τεχνικές λύσεις (φωτογράφιση, σχεδίαση, ηλεκτρονική τεκμηρίωση, συντήρηση, φύλαξη αποκατάσταση, ανάδειξη κ.ο.κ.) λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα των ευρημάτων.
Αναφέρουμε κάποιες από τις περιπτώσεις εκτεταμένης αρχαιολογικής ανασκαφικής έρευνας στα πλαίσια κατασκευής των σιδηροδρομικών έργων.
Πλαταμώνας
Στη θέση Τρία Πλατάνια μπροστά στη νότια είσοδο της σιδηροδρομικής σήραγγας αποκαλύφθηκε ελληνιστικό οικοδόμημα με μορφή αγροικίας
Στη θέση Κρανιά, κάτω από το λόφο του κάστρου Πλαταμώνα εντοπιστήκαν διάφορες ρωμαϊκές ελληνιστικές – κλασσικές - γεωμετρικές - προϊστορικές φάσεις η μία κάτω από την άλλη, που πιθανότατα σχετίζονται με το αρχαίο Ηράκλειο και αρχαίο λιμάνι της πόλης.
Θήβα
Τα ευρήματα κατά την κατασκευή ανισόπεδης διάβασης στην οδό Θηβών – Μουρικίου πιστοποιούσαν σαφέστατα πως το έργο περνούσε πάνω από τα αρχαία νεκροταφεία Θηβών, τα οποία χρονολογούνται από το 1000 π.Χ. ως τα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια.
Γαλλικός Ποταμός
Στην περιοχή της νέας γέφυρας του Γαλλικού Ποταμού στη γραμμή Θεσσαλονίκη Αλεξανδρούπολη αποκαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο και οικισμός της πρώιμης εποχής του σιδήρου (10ος -7ος αι. π. Χ.) και νεκροταφείο αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων (60ς – 4ος αι. π.Χ.). Ο αρχαίος κλίβανος που ανακαλύφθηκε μεταφέρθηκε σε νέα θέση πριν συνεχιστούν τα έργα της γραμμής.
Ιουστινιάνειο Τείχος
Στην περιοχή Ισθμού Κορίνθου η νέα σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται με γέφυρα πάνω από το Ιουστινιάνειο Τείχος, το οποίο συντηρείται, αναδεικνύεται και καθίσταται επισκέψιμο.
Κιάτο - Αίγιο
Κόμβος Δερβενίου - Λουτρό των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ)
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι πρόκειται για ένα δημόσιο λουτρό, του οποίου έχουν αποκαλυφθεί οι χώροι για τα χλιαρά ή θερμά λουτρά.
Η αποκάλυψη του λουτρού είναι ιδιαίτερης αξίας, καθώς αποτελεί το μοναδικό ορατό αρχαιολογικό εύρημα στην περιοχή και διασώζει πολλά στοιχεία για την κατασκευή αυτού του είδους των κτηρίων.
Κόμβος Δερβενίου - Πρωτοελλαδικός οικισμός
Κατά τη διάρκεια εκσκαφών για τη θεμελίωση τοιχίου αντιστήριξης σε θέση όπου προϋπήρχε ασφαλτόστρωτη οδός, ήρθαν στο φως οικιστικά κατάλοιπα που ανήκουν στην Πρωτοελλαδική II εποχή (2.600/2.500 - 2.200/2.100 π.Χ). Έχουν αποκαλυφθεί τοίχοι κατασκευασμένοι από αργούς λίθους, οι οποίοι ορίζουν χώρους στην πλειονότητά τους μικρούς.
Ο εντοπισμός της συγκεκριμένης θέσης είναι ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για τη Δυτική Κορινθία, καθώς έως τώρα δεν υπήρχαν ενδείξεις κατοίκησης για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Περιοχή Μαύρα Λιθάρια (Δήμος Ευρωστίνης)
Κατά τη διάνοιξη δοκιμαστικών τομών με μηχανικό μέσο στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου του εδάφους ήρθαν στο φως δύο τάφοι κιβωτιόσχημοι λαξευμένοι στο φυσικό έδαφος, οι οποίοι απέδωσαν αξιόλογα ευρήματα. Συγκεκριμένα στον τάφο 2 εντοπίστηκαν δύο χρυσά δακτυλίδια, δεκαοκτώ χρυσά φυλλόσχημα κοσμήματα, τμήματα από ασημένια αγγεία, μυροδοχεία, στλεγγίδα και λύχνοι. Κατά τη συστηματική ανασκαφική διερεύνηση του χώρου αποκαλύφθηκε ένας ακόμα τάφος, ο οποίος είχε ως κτερίσματα λύχνους, μυροδοχείο και χάλκινο κάτοπτρο. Οι τάφοι τοποθετούνται χρονολογικά στα ύστερα ελληνιστικά - ρωμαϊκά χρόνια.
Σήραγγα Τράπεζας ( Δήμου Διακοφτού )
Στην Τράπεζα, στην είσοδο της σήραγγας διαφυγής ΣΔ2 της σήραγγας Τράπεζας, εντοπίστηκε αρχαίος οικισμός που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα π.Χ. Από την ανασκαφή ανακαλύφτηκαν οικοδομικά λείψανα από κτίρια και τμήματα δύο αρχαίων δρόμων καθώς και μεγάλες ποσότητες κεραμικής, αγγεία, νομίσματα, μεταλλικά και πήλινα.
Σήραγγα Πλάτανου (Δήμου Διακοφτού)
Στον Πλάτανο, στη σήραγγα διαφυγής ΟΧ2 της σήραγγας Πλατάνου, βρέθηκαν ασύλητοι κεραμοσκεπείς τάφοι παλαιοχριστιανικής περιόδου (4ος- 7ος αιώνας π.Χ.).
Πηγή: ergose.gr