Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Δωρεάν εισιτήρια για όλους: hacked στο Μετρό του San Francisco.


Τα συστήματα του Municipal Railway (MUNI) του San Francisco παραβιάστηκαν την Παρασκευή το απόγευμα και άρχισαν να μοιράζουν δωρεάν βόλτες σε όλους τους επιβάτες, με τις πύλες να παραμένουν ανοιχτές μέχρι αργά το Σάββατο.

Παρά το ότι ο hacker που κατάφερε να παραβιάσει την εταιρεία δεν αποκάλυψε το όνομά του, άφησε ένα μήνυμα που ζητούσε λύτρα από τις αρχές του San Francisco για να αποκαταστήσει την υπηρεσία, αποκρυπτογραφώντας τα συστήματά της.

Οι οθόνες των σταθμών του MUNI εμφάνιζαν το μήνυμα:

“You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter,” ενώ μηχανήματα εκτύπωναν εισιτήρια με σύντομα μηνύματα, όπως «Out of Service» και “Metro Free.”


Μετά από επικοινωνία με τον hacker, οι αρχές του San Francisco επιβεβαίωσαν ότι ο hacker αποζητούσε μια συμφωνία με την MUNI, για να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες του μετρό.
Η MUNI ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι οι υπηρεσίες μεταφορών δεν επηρεάζονται με οποιοδήποτε τρόπο και ότι οι πύλες ήταν σκόπιμα ανοιχτές «για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του πελάτη.»
«Επειδή η έρευνα είναι ακόμα εν εξελίξει δεν θα δοθούν συμπληρωματικές διευκρινίσεις στο σημείο αυτό,» ανέφερε ο εκπρόσωπος της MUNI Paul Rose.
Η συνομιλίες μεταξύ της υπηρεσίας και του hacker συνεχίστηκε και σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο εισβολέας που αυτοαποκαλείται «Andy Saolis» απαίτησε 100 Bitcoins (ή 73.000 δολάρια) για να αφαιρέσει το κακόβουλο λογισμικό.
Αυτή τη στιγμή, δεν λειτουργούν όλα τα αυτόματα συστήματα εισιτηρίων του σταθμού καθώς οι τεχνικοί της δημοτικής υπηρεσίας σιδηροδρόμων της πόλης (MUNI) εξακολουθούν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επίθεση και να αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό.

Πηγή: secnews.gr