Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Καμερούν: 79 νεκροί από εκτροχιασμό τρένου κοντά στην Εσέκα.

Εβδομήντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον εκτροχιασμό ενός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Γιαουντέ-Ντουάλα την Παρασκευή στο Καμερούν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που μεταδόθηκε σήμερα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση (CRTV).
Την Κυριακή άλλα 11 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια ανεβάζοντας στους 79 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, διευκρίνισε το CRTV, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν καταγραφεί 551 τραυματίες, η πλειονότητα των οποίων μεταφέρθηκαν στην Ντουάλα.

"Οι έρευνες στο σημείο του δυστυχήματος τελείωσαν την Κυριακή", δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του αξιωματούχος της σιδηροδρομικής εταιρίας Camrail, θυγατρικής του γαλλικού ομίλου Bollor?. Το Σάββατο αξιωματούχος της Camrail είχε δηλώσει πως 60 έως 70 πτώματα μεταφέρθηκαν στη Γιαουντέ.

Με οδηγίες του προέδρου Πολ Μπιγιά, ο οποίος επέστρεψε χθες στο Καμερούν έπειτα από έναν μήνα διαμονής στο εξωτερικό, η χώρα τήρησε σήμερα ημέρα εθνικού πένθους και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Η καθολική Εκκλησία κάλεσε να διοργανωθούν λειτουργίες περισυλλογής σε όλη τη χώρα.

"Πιστεύω πως (το εθνικό πένθος) είναι ο καλύτερος τρόπος να υπογραμμιστεί η αλληλεγγύη ολόκληρου του έθνους με τα θύματα αυτής της καταστροφής", δήλωσε ο Μπιγιά λίγο μετά την άφιξή του: "Έχω διατάξει έρευνα, εις βάθος έρευνα για να προσδιοριστούν οι βαθιές αιτίες αυτών των ατυχημάτων, ή αυτής της τραγωδίας", είπε.

Το τρένο είχε αναχωρήσει από τη Γιαουντέ στις 11 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα, με προορισμό την Ντουάλα αλλά εκτροχιάστηκε κοντά στην πόλη Εσέκα (200 χλμ. νότια της Γιαουντέ). Όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα από κόσμο επειδή, νωρίτερα, είχε καταρρεύσει μια γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Ντουάλα και είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες ταξιδιώτες έσπευσαν να κλείσουν ένα εισιτήριο για να ταξιδέψουν με το τρένο.

Πηγή: zougla.gr