Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί τον καθορισμό του βασικού μισθού μέσω των κοινωνικών εταίρων και της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με σενάριο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου οργάνου που θα μπορεί να γνωμοδοτεί στις διαπραγματεύσεις.
Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων στον καθορισμό του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να προτείνει η Επιτροπή Σοφών για τα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ενώ Ελλάδα και θεσμοί ετοιμάζονται για την δεύτερη αξιολόγηση.
Στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, η Επιτροπή δεν οριοθετεί το επιτρεπόμενο ποσοστό τους, αλλά παραπέμπει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα, που αναμένεται εντός του Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί τον καθορισμό του βασικού μισθού μέσω των κοινωνικών εταίρων και της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εισηγήσεις θα γίνουν κατά πλειοψηφία, κι όχι ομόφωνα, λόγω των ενστάσεων που έχει εκφράσει το ΔΝΤ.
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Ταμείου, δεν αποκλείεται να συσταθεί ένα ανεξάρτητο όργανο που θα συμμετέχει ή θα γνωμοδοτεί στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.
Σε ό,τι αφορά την ισορροπία ανάμεσα σε κλαδικές και επιχειρηματικές συμβάσεις, μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις οι επιχειρησιακές θα μπορούν να περιλαμβάνουν χειρότερους όρους από τις κλαδικές.
Το πόρισμα ενδέχεται να παραδοθεί στην ελληνική πλευρά και στους θεσμούς ακόμα και έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Πηγή: skai.gr