O γερμανικός κολοσσός με τα περιβόητα «μαύρα ταμεία» του εμπλέκεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που σημειώθηκε στην παγκόσμια ιστορία.
Οι επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας είχαν στήσει για περισσότερα από 15 χρόνια ένα «πολυπλόκαμο και εξεζητημένο σύστημα δωροδοκιών» προκειμένου να εξασφαλίζουν έργα σε δεκάδες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
Οι μίζες που κατέβαλαν μεταξύ 1990 και 2006 η Siemens και οι θυγατρικές της σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική και Μέση Ανατολή ξεπερνούν τα 1,3 δισ. δολάρια.
Η αμερικανική Δικαιοσύνη εκτιμά ότι από το 2001 έως το 2007 καταβλήθηκαν 54,5 εκατομμύρια δολάρια για άγνωστους σκοπούς, 341 εκατομμύρια δολάρια σε συμβούλους επιχειρήσεων για άγνωστους λόγους ή χωρίς αιτιολογία και περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες αξιωματούχων διαφόρων χωρών.
Οι μίζες προσφέρονταν μέσω διαφόρων μηχανισμών πληρωμών, μεταξύ άλλων και με βαλίτσες γεμάτες με ρευστό ή με μεταφορές ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.
Τα συνολικά πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές που έχει καταβάλει μέχρι στιγμής η Siemens αγγίζουν το 1,5 δισ. δολάρια.
Για την Ελλάδα, η δράση της Siemens αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.
Σύμφωνα με απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, η Siemens δαπανούσε το 10% του τζίρου της στην Ελλάδα για μίζες.
Από αυτό το ποσό, το 2% πήγαινε κατ’ ευθείαν στα ταμεία των δύο κομμάτων που εναλλάχθηκαν στην εξουσία αυτήν τη χρονική περίοδο, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Αποδέκτες των «δώρων» της Siemens ήταν πολιτικοί, στελέχη δημόσιων οργανισμών, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.
Ο γερμανικός κολοσσός πέτυχε χάρη σε αυτήν την πρακτική πλουσιοπάροχες συμβάσεις από το ελληνικό Δημόσιο.
Μεταξύ άλλων στη Siemens και τους συνεταίρους της κατοχυρώθηκαν διαχρονικά οι συμβάσεις για την ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ, το σύστημα C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το τρίτο τμήμα του Προαστιακού, αγορές ντιζελαμαξών και τροχαίου υλικού για ΟΣΕ και ΗΣΑΠ, το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών «Ερμής» του Ελληνικού Στρατού, προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων.
Ο επικεφαλής της Siemens Ελλάς Μιχάλης Χριστοφοράκος κατέφυγε στη Γερμανία προκειμένου να δικαστεί εκεί και να μην εκδοθεί στην Ελλάδα.
Κατέθεσε στο γερμανικό δικαστήριο ότι υπήρξαν δωροδοκίες κομμάτων και κρατικών λειτουργών στη χώρα.
Οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοσή του για τις κατηγορίες που αιτήθηκε η Ελλάδα.
Το συνολικό μέγεθος των δωροδοκιών στην Ελλάδα εκτιμάται τουλάχιστον στα 69 εκατ. ευρώ.
Επιμέλεια: "Σ.Ν."
Πηγή: efsyn.gr