Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Οι μεταφορές στην συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου.

Μήνυμα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας έστειλαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πολύωρη ανεπίσημη συνάντηση που είχαν χθες στο Λασίθι της Κρήτης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του το σπήλαιο όπου ο Δίας οδήγησε την Ευρώπη μετά την αρπαγή της από τη Λιβύη, επισφραγίζοντας τη θετική συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. 
Η συζήτηση πάντως μεταξύ των δύο υπουργών, που διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα, επεκτάθηκε και στο κυπριακό αλλά και στα διμερή θέματα των δύο χωρών, όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι διερευνητικές επαφές, οι οικονομικές σχέσεις. 
Συμφωνήθηκε επίσης να επιταχυνθούν οι αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας που διεξήχθη πρόσφατα στη Σμύρνη για θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης - Εγνατίας, έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας - Αθήνας κ.λπ. 

Εννοείται ότι κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις των δύο ανδρών κατείχε το προσφυγικό αλλά και η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα και που η Άγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους.

Πηγή: euro2day.gr