Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΣΕ.

Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο για τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.



Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης κρούει η Β' δημοτική κοινότητα Θεσσαλονίκης. 
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και τρεις μήνες στην περιοχή μεταξύ των οδών Κολωνιάρη, Διαδασκαλίσης Παπαθανασίου και Μαργαροπούλου καθώς και στις παρκείμενους οδούς της Αναγεννήσεως περιέγραψε στο δημοτικό συμβούλιο η πρόεδρος της κοινότητας Μαρία Λαζαρίδου, κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα που έχει προκύψει. 
Όπως ανέφερε, στην περιοχή συγκεντρώνονται πάνω από 150 άτομα και οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες καθώς δε μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες υγιεινής, ατομικής καθαριότητας, στέγασης και σίτισης. Σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου, τα άτομα που συγκεντρώνονται, «προσπαθούν να καλύψουν τις φυσικές τους ανάγκες όπου και όπως μπορούν σε παρακείμενους χώρους, στις εισόδους πολυκατοικιών, στις αυλές των σχολείων». 
Σε έγγραφό της η δημοτική κοινότητα, η οποία έχει δεχθεί διαμαρτυρίες και καταγγελίες, ζητά την μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε υπάρχουσες οργανωμένες δομές. Όπως ανέφερε η κ. Λαζαρίδου, οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται για τους κινδύνους που ελοχεύουν γι' αυτή την κατάσταση. 
Η Β΄ δημοτική κοινότητα προτείνει μεταξύ άλλων την ανάληψη ενεργειών της Ύπατης Αρμοστίας και όλων των αρμόδιων φορέων για τη μεταφορά των προσφύγων, την απολύμανση των σχολείων, την περίφραξη του στενού μεταξύ των αυλών των σχολικών κτηρίων. 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι ο χώρος επιλέγεται από τους πρόσφυγες επειδή είναι κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. «Δεν επελέγη ο χώρος επειδή είναι υποβαθμισμένος. Υπάρχουν τα κυκλώματα που τους παίρνουν και τους πάνε στα σύνορα. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Εάν γίνει κανένα περίεργο και ανοίξει η Τουρκία τα σύνορα, ένας θεός ξέρει τι θα γίνει» ανέφερε.
Ο ίδιος είπε ότι ο χώρος του λιμανιού, όπου φιλοξενούνταν πρόσφυγες, έχει αδειάσει. «Στο κέντρο φιλοξενίας στο λιμάνι είχαν μείνει λίγοι πρόσφυγες και μετά την φωτιά στην αποθήκη αποχώρησαν και προωθήθηκαν σε άλλες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος σχολικής επιτροπής Γιούλη Ρανέλλα είπε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αστυνομία. «Επικοινωνήσαμε και με τα σχολεία ώστε να μας ενημερώσουν τι προβλήματα υπάρχουν», τόνισε. 
Την προθυμία της παράταξής του να συζητήσει το θέμα με τη δημοτική αρχή επισήμανε ο επικεφαλής των Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης. «Να συναποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Είναι σοβαρό το θέμα. Είναι η τραγική ανεπάρκεια της κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να μετακυλήσει το ζήτημα στους δήμους».


 Συντάκτης: Κάτια Γερακαρίτου
Πηγή: voria.gr