Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

«Κληρώνει» για τις ΔΕΚΟ που θα μπουν στο Υπερταμείο.

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για τη σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) στην οποία θα μεταφερθούν οι ΔΕΚΟ που θα αξιοποιηθούν από την Ελληνική Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη για την ΕΔΗΣ με τη συμμετοχή Γάλλων αξιωματούχων οι όποιοι επικουρούν την κυβέρνηση στο έργο του προσδιορισμού των κριτηρίων επιλογής των υπό αξιοποίηση ΔΕΚΟ.

Στο νέο Ταμείο θα υπαχθεί μια ομάδα ΔΕΚΟ η οποία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές αρχικά θα μεταφερθεί μέσα στον Σεπτέμβριο η συμμετοχή του Δημοσίου στις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Προβλέπεται επίσης να μεταφερθούν οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ, αν και η μεταφορά των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου της Αττικής έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις.

Ανάμεσα στα ζητήματα που κρίνουν την υπαγωγή μιας ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών είναι το κατά πόσο σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια.

Στη βάση αυτή η κυβέρνηση, η τεχνική βοήθεια και οι θεσμοί εξετάζουν κατά πόσον η δραστηριότητα της ΔΕΚΟ είναι εμπορικής φύσεως ή έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια.

Αν διαπιστωθεί ότι μια επιχείρηση έχει εμπορική δραστηριότητα, τότε περνά αυτόματα στην ΕΔΗΣ, δηλαδή στο νέο Υπερταμείο. Σε διαφορετική περίπτωση εξαιρείται.

Σημειώνεται πως ο νόμος για το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει πως η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, διαχειριζόμενη και αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να συνεισφέρει πόρους για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν αφενός στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου στην απομείωση του χρέους.

Για την εκπλήρωση του σκοπού της, η Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα προωθεί μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, μέσω αναδιάρθρωσης, βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, καθώς και μέσω της προαγωγής υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομίας και βέλτιστων εταιρικών πρακτικών.

Συντάκτης: Θανάσης Κουκάκης
Πηγή: insider.gr