Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

«Βόμβα» για τα Ταμεία οι 360.000 αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ.

Ωρολογιακή «βόμβα» για το ασφαλιστικό σύστημα συνιστούν οι 360.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, που στοιβάζονται ακόμα και τρία χρόνια στα συρτάρια των Ταμείων.

Πρόκειται για ένα «κρυφό» έλλειμμα, που έρχεται να «κουμπώσει» στα φανερά ελλείμματα των ασφαλιστικών οργανισμών απειλώντας τα δημοσιονομικά τους με εκτροχιασμό. 

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως για να μπορέσουν οι ασφαλιστικοί φορείς να εξοφλήσουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις προς τους υποψήφιους συνταξιούχους απαιτούνται 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην καλύτερη περίπτωση το σύστημα θα χρειαζόταν 2,8 δισ. ευρώ για να εξομαλυνθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, κάπως η κατάσταση και η καθυστέρηση να πέσει στον ένα χρόνο με 15 μήνες.

Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι ανοίγουν την πόρτα της εξόδου με διαδοχική ασφάλιση καθώς η επικοινωνία μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων βρίσκεται στην εποχή του... αραμπά και αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

«Γολγοθάς» είναι για πολλούς και η έκδοση της επικουρικής σύνταξης που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3-3,5 χρόνια.

Την ίδια ώρα στον θάλαμο αναμονής παραμένουν χιλιάδες δικαιούχοι εφάπαξ βοηθήματος, αν και μετά από τρία χρόνια άρχισαν σιγά σιγά οι πληρωμές.

Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις συνιστούν ανοικτή πληγή καθώς περίπου 177.000 αιτήσεις στοιβάζονται στα συρτάρια των Ταμείων...

ΠΗΓΗ: enikonomia