Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

«Οδομαχίες» στην κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις.

Όσοι νόμιζαν ότι με την προοπτική λειτουργίας του Υπερταμείου θα σταματήσει και ο άγνωστος πόλεμος στην κυβέρνηση για τις αποκρατικοποιήσεις, απλά ...έκαναν λάθος. Η κόντρα που υποβόσκει από μηνών μέσα στο κυβερνητικό σύστημα με κεντρικούς πρωταγωνιστές τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, συνεχίζεται. Και μάλιστα ασταμάτητα...

Η αλήθεια είναι ότι ο Χρήστος Σπίρτζης δεν χάνει ευκαιρία να βάζει τρικλοποδιές στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, έστω κι αν αυτό είναι η επίσημη κυβερνητική θέση και γραμμή. Κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι έτσι δεν χάνεται η... έξωθεν καλή μαρτυρία (προς τους ψηφοφόρους που δεν θέλουν τις αποκρατικοποιήσεις) και προφανώς για τον λόγο αυτό τον ...αφήνουν.

Το τελευταίο επεισόδιο διαδραματίστηκε μέσα στην εβδομάδα στους σιδηροδρόμους, πεδίο στο οποίο φαίνεται να ...υπερέχει ο υπουργός Υποδομών. Όπως είναι γνωστό η αποκρατικοποίηση αφορούσε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ROSCO (εταιρία συντήρησης τροχαίου υλικού). Παρά το βέβαιο και υψηλό ενδιαφέρον, τελικά εμφανίστηκαν μόνο οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι που τελικά έσωσαν την παρτίδα για το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ερώτημα που έμεινε στην αγορά ήταν γιατί δεν εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι για τη ROSCO, ιδιαίτερα καθώς η εταιρεία αυτή έχει σίγουρο αντικείμενο και πελάτες (σ.σ. την ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Μια εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι οι μνηστήρες της ROSCO περίμεναν να δουν αν θα υπάρξει ανάδοχος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ώστε να κινηθούν και αυτοί. Και σωστά ως εδώ.

Στο παρασκήνιο όμως έχουν συμβεί και άλλα. Τις παραμονές της εκπνοής των προθεσμιών για τους δύο διαγωνισμούς, ο Στέργιος Πιτσιόρλας ζήτησε να μην υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση στην προς πώληση ROSCO. Παρ’ όλα αυτά η σύμβαση υπεγράφη και μάλιστα με ...αυξήσεις. Ήταν άλλη μια κίνηση της πλευράς Σπίρτζη στην προσπάθεια να τορπιλιστούν οι αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτές που είχαν προηγηθεί στον ΟΣΕ με τις αλλαγές των διοικητικών συμβουλίων, την προσπάθεια να μην υπογραφούν οι διεταιρικές συμβάσεις για τα τρένα, αλλά και την καθυστέρηση δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων.

Τι πρόβλημα δημιούργησε η ανανέωση της σύμβασης με αυξημένες αποδοχές; Απλά οι ενδιαφερόμενοι «πάγωσαν» βλέποντας το ελληνικό κράτος να μην ...αφήνει τις ιδωτικοποιησεις να εξελιχθούν. Επίσης και οι Ιταλοί που πληροφορήθηκαν ότι η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (τοποθετημένη από το υπ. Υποδομών) πρόλαβε και αυτή να δώσει αυξήσεις, έδειξαν ηδη τη δυσφορία τους και διαμήνυσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν με τις διεταιρικές συμβάσεις συντήρησης των τρένων.

Στο νέο... φουρνέλο της πλευράς Σπίρτζη (στο ΤΑΙΠΕΔ θα τρέχουν αρκετές μέρες να σώσουν την κατάσταση και να ξαναφέρουν όρθια τη ROSCO σε νέο διαγωνισμό) ο Πιτσιόρλας απάντησε με ...μαεστρία χτυπώντας αλλού.

Φρόντισε να βγει στα ΜΜΕ (ΣΚΑΙ) να μιλήσει για τις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας πως «η συζήτηση περί ''ασημικών'' αντανακλά ιδεολογίες του παρελθόντος».

«Ή θα μοιράζουμε τη φτώχεια μας ή θα μεγαλώσουμε την πίτα», πρόσθεσε για να καταλήξει ότι «οι αποκρατικοποιήσεις είναι αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη» τόνισε. Δεν ήταν όμως αυτό το μενού της συνέντευξης. Το καλό το άφησε για το τέλος λέγοντας πως «είμαστε στο μέσον των διαπραγματεύσεων για την παράταση της σύμβασης του Ελευθέριος Βενιζέλος». Διευκρίνισε ότι τα περιθώρια αλλαγών στη σύμβαση για τον αερολιμένα στα Σπάτα δεν είναι πολλά, γιατί τότε θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός. «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια αλλαγών όμως» σημείωσε.

Το καμπανάκι που όλοι άκουσαν αλλά λίγοι κατάλαβαν χτυπούσε για τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, τον πρόεδρο του ΔΣ του Ελ Βενιζέλος, που είχε αντιταχθεί στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση παραχώρησης, την άνοιξη, δηλώνοντας ότι περιμένει οδηγίες από τον Χρ. Σπίρτζη για την έναρξη των διαδικασιών ανανέωσης...

Λίγη ώρα αργότερα, και παρά τις επίσημες εξηγήσεις ότι ο Ρουμελιώτης είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΑΑ Π. Ρουμελιώτης παραιτήθηκε. Θα αντικατασταθεί τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε η κυβέρνηση, και από το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί θα καταλάβουμε αν η κόντρα για το αεροδρόμιο θα συνεχιστεί, ή αν η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ θα προxωρήσει χωρίς άλλα προβλήματα.

Στο Ελ. Βενιζέλος όμως, οδεύει και ένας άλλος παλιός γνώριμος. Αν οι πληροφορίες ευσταθούν αυτός είναι ο Χάρης Παμπούκης που λέγεται ότι προωθείται για μέλος του ΔΣ από την πλευρά των δανειστών. Πολύ ενδιαφέρον πράγματι αν θυμηθούμε ότι ο παλιός υπουργός του Γ. Παπανδρέου ήταν αυτός που είχε διαχειριστεί για πρώτη φορά την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης...

Πηγή: economy365.gr