Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Τρεις οι ενδιαφερόμενοι για το 24% του ΑΔΜΗΕ.


Η γαλλική RTE έχει μεταξύ άλλων ως πελάτες 11 σιδηροδρομικές εταιρείες.

Εταιρείες από την Ιταλία, την Γαλλία και την Κίνα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του ελληνικού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Έντονο διεθνές ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters υπήρξαν τρεις εταιρείες οι οποίες εκδήλωσαν (μη δεσμευτικό ενδιαφέρον) στην διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα της Τρίτης.
Πρόκειται για την ιταλική TERNA , την γαλλική RTE και την κινεζική China State Grid. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις απο την ΔΕΗ αργότερα σήμερα.
Η γαλλική RTE απασχολεί 8.400 άτομα προσωπικό και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Έχει υπό τον έλεγχό της ένα δίκτυο μήκους 105.331 χλμ, ενώ το 46,2% των γραμμών υψηλής τάσης μεταφέρει ενέργεια σε μακρινές αποστάσεις και σε 48 διασυνοριακές συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Το 2014 έκανε τζίρο 4,5 δισ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Έχει μεταξύ άλλων ως πελάτες 11 σιδηροδρομικές εταιρείες, 258 βιομηχανίες, και 54 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού. Το 2014 μετέφερε 494 δισεκατομμύρια KWh, ενώ εμπορεύθηκε στα σύνορα 112 δισ. KWh.
H Terna Rete Italia είναι ο ιταλικός ΑΔΜΗΕ, και ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια να επεκταθεί στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (2014). Εκ των υστέρων βεβαίως, όταν διαπίστωσε ότι η διαδικασία οδεύει προς πάγωμα, αποσύρθηκε από το διαγωνισμό, ωστόσο τα στρατηγικά της συμφέροντα για επέκταση στην περιοχή των Βαλκανίων συνεχίζουν να υφίστανται. Διαχειρίζεται και λειτουργεί το δίκτυο της γειτονικής χώρας, μήκους 72.000 χλμ. γραμμών Υψηλής Τάσης (ΥΤ).

Πηγή: news247.gr