Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Βελτιώσεις στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του Θριάσιου.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η άμεση καταβολή 10 εκατ. από τον προτιμητέο επενδυτή για την παραχώρηση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου για 60 χρόνια.

Με στόχο να καταστήσει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου ελκυστικότερο στους επενδυτές αλλά και περισσότερο επωφελή για την ίδια, η ΓΑΙΑΟΣΕ ενέκρινε τα τεύχη μεταβολών της προκήρυξης και του σχεδίου σύμβασης παραχώρησης (τεύχη δημοπράτησης). Τα τεύχη αναμένεται να δοθούν στους υποψηφίους από σήμερα. Οι μεταβολές αποφασίστηκαν στο πλαίσιο του ιδίου σκεπτικού που υπαγόρευσε και την παράταση δύο μηνών που αποφασίστηκε να δοθεί στον διαγωνισμό που κανονικά έληγε στα τέλη Μαΐου. Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Αυγούστου.

Οι βασικές αλλαγές εστιάζονται στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις του επενδυτή που θα ανακηρυχθεί ανάδοχος. Ειδικότερα προβλέπεται, κατά πληροφορίες, η άμεση καταβολή τιμήματος 10 εκατ. ευρώ από όποιο σχήμα ανακηρυχθεί προτιμητέο. Επίσης προβλέπεται πως θα πρέπει να γίνουν μέσα στα πρώτα δύο χρόνια αποθήκες 120.000 τετραγωνικών μέτρων και άλλων 120.000 τετραγωνικών εντός δεκαετίας. Δίνεται επίσης δικαίωμα προαίρεσης στον επενδυτή για τη χρήση των γειτονικών αποθηκών Κ1 και Κ2 που βρίσκονται στην έκταση του ΟΣΕ, σε περίπτωση που αποφασίσει να τις χρησιμοποιήσει. Η παραχώρηση είναι διάρκειας 60 ετών και η βέλτιστη προσφορά θα κριθεί τόσο από το ύψος των επενδύσεων που θα δεσμευθεί να κάνει ο επενδυτής όσο και από τον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο βαρύτητα της τάξης του 40% έχει το ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα που θα προσφερθεί και 60% το εφάπαξ τίμημα. Σε αυτό θα περιληφθούν και τα 10 εκατ. που θα κληθεί να δώσει άμεσα ο ανάδοχος. Επίσης προβλέπεται διαγωνισμός για ανεξάρτητο μηχανικό που θα επιβλέπει την εκτέλεση των έργων, ο οποίος θα γίνει μετά την ανακήρυξη του αναδόχου. Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Υπενθυμίζεται πως το Θριάσιο εμφανίζονται να θέλουν να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, και δύο μεγαλύτερα σχήματα. Το ένα έχουν συγκροτήσει η Cosco με τις Grivalia και Πανγαία και το άλλο η Goldair με την ETBA, συμφερόντων της Τραπέζας Πειραιώς. Κάθε ένας από τους υποψηφίους θα συνεργαστεί και με κατασκευαστικό όμιλο για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου. Τα προηγούμενα τεύχη για τον διαγωνισμό είχαν πάρει περισσότεροι από τριάντα ελληνικοί και ξένοι μεγάλοι όμιλοι. Στη σχετική λίστα βρίσκονται και οι Lamda Development, ΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Redeplan, FDL Group, ΟΛΠ Α.Ε., Sarmed, Diakinisis, Ernst & Young, όμιλος Κοπελούζου, Kuehne + Nagel, Τοξότης Α.Ε., MedLog, Ορφεύς Βεϊνόγλου Α.Ε., Ασπροκάτ και άλλοι.

Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριασίου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε., και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., έκτασης 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Διαθέτει οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και με τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον αρμοδίως και για το σύνολο της έκτασης των 2.000 περίπου στρεμμάτων, αλλά, τελικά, ΓΑΙΑΟΣΕ και κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν πρώτα με τα 588 στρέμματα και σε δεύτερη φάση να κινηθούν οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα 1.450 του ΟΣΕ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr