Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μία επικουρική λιγότερη μέσα στο 2016!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μία επικουρική λιγότερη μέσα στο 2016!ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Εφαγαν μια επικουρική από τους συνταξιούχους με το κόλπο της αλλαγής στην ημερομηνία πληρωμής. Για το 2016 (και μόνο για αυτή τη χρονιά) οι συνταξιούχοι θα πληρωθούν 11 αντί 12 επικουρικές συντάξεις, επειδή η σύνταξη που θα έπαιρναν προκαταβολικά τον Ιούνιο θα καταβληθεί σε «δεδουλευμένη» βάση τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
Με αυτό το τρικ το ΕΤΕΑ σταματά πλέον να πληρώνει τη σύνταξη του επόμενου μήνα στο τέλος του προηγούμενου αλλά στο τέλος της χρονιάς το «μέτρημα» βγάζει 11 επικουρικές αντί για 12!

Στην πράξη

Για παράδειγμα, όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος:
* Μέχρι και τον Μάιο οι συντάξεις προπληρώνονταν. Ετσι στις 27 Μαΐου είχαν πληρωθεί από την αρχή του έτους συνολικά 5 επικουρικές. Αν η επόμενη πληρωμή γινόταν στις 28-29 Ιουνίου, οι συνταξιούχοι θα είχαν πάρει από αρχή έτους 6 επικουρικές.
* Με την αλλαγή που έγινε οι συνταξιούχοι πήραν μέχρι τέλος Μαΐου 5 επικουρικές από αρχή έτους και την 6η επικουρική αντί να την πάρουν στα τέλη Ιουνίου, θα την πληρωθούν στις αρχές Ιουλίου (Δευτέρα 4 του μηνός).
Ενώ δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο έχουν περάσει 6 μήνες, οι συνταξιούχοι έχουν πάρει συνολικά 5 επικουρικές.
Ενας δικαιούχος επικουρικής 200 ευρώ θα φτάσει στο τέλος Δεκεμβρίου να έχει 11 πληρωμές, ήτοι να έχει πάρει 2.200 ευρώ, ενώ αν δεν άλλαζε η ημερομηνία θα είχε 12 πληρωμές, ήτοι 2.400 ευρώ.

Η απόφαση

Η αλλαγή της ημερομηνίας προβλέπεται σε ειδικό άρθρο στο νόμο 4387/16 για το ασφαλιστικό, με απόφαση υπουργού Εργασίας. Το άρθρο αυτό αξιοποίησε η διοίκηση του ΕΤΕΑ που εισηγήθηκε στον κ. Κατρούγκαλο να υπογράψει τη σχετική απόφαση, ώστε από τον Ιούνιο να σταματήσει η προκαταβολή και η πληρωμή των επικουρικών να γίνεται εντός του τρέχοντος μήνα στον οποίο και αντιστοιχούν.
Ετσι, αντί οι συνταξιούχοι να πάρουν την επικουρική του Ιουλίου στις 28-30 Ιουνίου, με τη νέα απόφαση θα λαμβάνουν πλέον τη σύνταξή τους τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του μήνα. Η σύνταξη Ιουλίου λοιπόν θα πληρωθεί τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του μήνα, που είναι η Δευτέρα 4 Ιουλίου. Σε σχέση με τις παλιές ημερομηνίες, οι πληρωμές των επικουρικών πάνε από 3 ως και 6 μέρες πίσω αν υπολογίσει κανείς ότι αν η 29η έπεφτε Δευτέρα, τα λεφτά πιστώνονταν από την Παρασκευή. Με το νέο σύστημα, οι συντάξεις δεν θα πιστώνονται από την Παρασκευή, αν η δεύτερη εργάσιμη εργάσιμη μέρα κάθε μήνα πέφτει τη Δευτέρα.
Η απόφαση να πάνε πίσω οι πληρωμές των επικουρικών και να καταβάλλονται όλες την ίδια ημέρα (ενώ τώρα η πληρωμή γινόταν σε 3 διαφορετικές ημερομηνίες, αλλά πάντα προκαταβολικά) έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ αναγκαζόταν να ρευστοποιεί ομόλογα με ζημιά εις βάρος του Ταμείου και των ασφαλισμένων, γιατί δεν έβγαιναν τα λεφτά για να πληρωθούν οι συντάξεις. Η πρακτική αυτή εγείρει και θέμα ποινικών ευθυνών για τα μέλη της διοίκησης του ΕΤΕΑ, γιατί σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται ότι επιτρέπεται η εκποίηση περιουσίας σε μικρότερη τιμή από την τιμή κτήσης.


ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: eleftherostypos.gr