Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η ακτινογραφία του νέου υπερ-Ταμείου.

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Φως στην ταυτότητα και στον τρόπο λειτουργίας του νέου υπερ-Ταμείου για τη δημόσια περιουσία, επιχειρεί να ρίξει το «Εθνος», μετά τη θύελλα πολιτικών αντιδράσεων και τις σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από την πρώτη κιόλας ημέρα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Το κτίριο του ΤΑΙΠΕΔ στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Το ΤΑΙΠΕΔ αντικαθίσταται από την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

• Ποια είναι η ταυτότητα του νέου φορέα;

Φέροντας την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας», δημιουργείται ένας νέος φορέας, στόχος του οποίου είναι η συγκέντρωση της περιουσίας του Δημοσίου κάτω από μία «στέγη» και η διαχείρισή της ως σύνολο με σκοπό την καλύτερη αξιοποίησή της.

Στον νέο θεσμό, που θα έχει τα χαρακτηριστικά εταιρείας συμμετοχών, περιέρχονται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΤΧΣ), το ΤΑΙΠΕΔ, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενώ συστήνεται θυγατρική ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) με σκοπό τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις η εταιρεία θα διαχειρίζεται και θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προκειμένου να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην απομείωση του χρέους.

Θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβληθεί στο σύνολό του από το ελληνικό Δημόσιο, που θα είναι και ο μοναδικός μέτοχος.

• Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στο νέο υπερ-Ταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ;

Το ΤΑΙΠΕΔ και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει απορροφάται από την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας». Κατ΄ ουσίαν το ΤΑΙΠΕΔ ήταν ένας θεσμός που είναι ταυτισμένος και απόλυτα προσανατολισμένος στην ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περάσει στην κατοχή του. Ο νέος θεσμός που αντικαθιστά το ΤΑΙΠΕΔ -σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου- δεν είναι δεσμευμένος να ιδιωτικοποιεί και στόχος του είναι η αξιοποίηση της περιουσίας. Πρόκειται για έναν θεσμό που βασίζεται στα πρότυπα της Γαλλίας. Ο αντίστοιχος γαλλικός θεσμός διαχειρίζεται όλο το σύστημα αξιών που διαθέτει το γαλλικό Δημόσιο, εταιρείες, μετοχές, ακίνητα, συμμετοχές στις τράπεζες κ.α.

Η περιουσία

• Ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στον έλεγχο της νέας εταιρείας συμμετοχών και περιουσίας;

Μεταφέρονται τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου, μέσω του ΤΧΣ, καθώς και το χαρτοφυλάκιο σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

• Σε ποιον ανήκει ο έλεγχος της νέας εταιρείας συμμετοχών και περιουσίας;

Η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (ο υπουργός Οικονομικών) εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της που περιλαμβάνει τους όποιους στόχους αξιοποίησης ή ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Συνεπώς, οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση προτείνεται από τα διοικητικά όργανα της εταιρείας πρέπει να εγκριθεί από τον υπουργό. Αυτό αφορά και τις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Ταμείο (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΚΑ).

Τη διοίκηση του υπερ-Ταμείου αναλαμβάνει Διοικητικό Συμβούλιο από 5 έως 7 μέλη, τα οποία εκλέγονται για 4 χρόνια και αρμοδιότητά του θα είναι η παρακολούθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές. Υπεύθυνο για την εποπτεία του θα είναι το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 5 μέλη.

Στο Εποπτικό Συμβούλιο τα 3/5 των μελών επιλέγει η ελληνική πλευρά κατόπιν σύμφωνης γνώμης των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), ενώ τα δύο μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από τους θεσμούς, χωρίς ο πρόεδρος να έχει διπλή ψήφο.

Μάλιστα για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπ. Οικονομικών. Το συγκεκριμένο όργανο δεν ασκεί την πολιτική, αυτή γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Το ΔΣ θα παρουσιάζει στη Βουλή το ετήσιο στρατηγικό σχέδιο και ο εσωτερικός κανονισμός θα εγκρίνεται από τον μέτοχο, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

• Γιατί η διάρκεια ζωής του νέου υπερ-Ταμείου (99 χρόνια) είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια του δανείου;

Τα 99 χρόνια είναι συνήθης πρακτική για μεγάλους οργανισμούς με μακροπρόθεσμους στόχους. Ο λόγος για τον οποίο η διάρκεια της εταιρείας είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια του δανείου είναι γιατί ο στόχος της, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι ευρύτερος από τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως γινόταν στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος της εταιρείας είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στο πλαίσιο ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη.

Ο ρόλος

• Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΔΗΣ, της νέας εταιρείας στην οποία μεταβιβάζεται το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας;

Σκοπός της ΕΔΗΣ είναι να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να αυξάνει την αξία τους, να τις διαχειρίζεται επαγγελματικά και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση. Αναφορικά με τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις που θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία, θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Το ΔΣ της ΕΔΗΣ εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου (δηλαδή του υπουργού Οικονομικών).

• Πώς θα κατανέμονται τα έσοδα της εταιρείας συμμετοχών και περιουσίας;

Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα του οποίου αποδίδονταν μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία της νέας εταιρείας θα καταβάλλονται κατά 50% ως μέρισμα στο ελληνικό Δημόσιο και θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις της εταιρείας. Η επιλογή των επενδύσεων θα γίνεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Συντάκτης: Κώστας Νάνος
Πηγή: ethnos.gr
Κώστας Νάνος