Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ελβετία: Ανοίγει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο. Δείτε το βίντεο.

Το μήκους 57 χιλιομέτρων έργο σχεδιαζόταν για 70 χρόνια

Φάνηκε επιτέλους... φως στην άκρη του μακρύτερου σιδηροδρομικού τούνελ, το οποίο προγραμματίζεται να ανοίξει αυτή τη βδομάδα, σχεδόν μετά από 70 χρόνια που σχεδιαζόταν!
Το μήκους 57 χιλιομέτρων τούνελ ονομάζεται Gotthard Base Tunnel (GBT) και περνά κάτω από τις Ελβετικές Άλπεις και ανοίγει επίσημα την 1η Ιουνίου.

Η κατασκευή του προτάθηκε πριν 69 χρόνια και συγκεκριμένα το 1947 από τον ελβετό μηχανικό Carl Eduard.Η εργασία του έφερε τον τίτλο «Ταξίδι μέσα από το Gotthard Base Tunnel (GBT) το έτος 2000» και τελικά η ιδέα του θα γίνει πραγματικότητα αυτή τη βδομάδα! Την Τετάρτη, που θα ανοίξει, θα ξεπεράσει σε μήκος το 53,9 χιλιομέτρων τούνελ Seikan της Ιαπωνίας που μέχρι σήμερα κατείχε το ρεκόρ του μακρύτερου σιδηροδρομικού τούνελ.


Για την κατασκευή του, εργάστηκαν 2.400 εργάτες, ενώ το κόστος του άγγιξε τα 10,8 δισ. ευρώ! Πάνω από 28.000 τόνοι πέτρας έπρεπε να εκσκαφτούν από το βουνό, κοντά στο πέρασμα του Gotthard.


Το τούνελ ενώνει το Erstfeld στην κεντρική Ελβετία και το καντόνι Uri με το Bodio στο Νότο της χώρας και το καντόνι του Ticino. Με την παράδοσή του στην κυκλοφορία, το τούνελ θα κάνει συντομότερο το σιδηροδρομικό ταξίδι από τη Ζυριχή στο Μιλάνο, κατά περίπου μία ώρα, καθώς πλέον θα απαιτούνται 2 ώρες και 40 λεπτά. Εκτιμάται ότι έως το 2020 η γραμμή θα εξυπηρετεί καθημερινά 15.000 επιβάτες.
Πηγή: newsdeast.gr