Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Βουλγαρία: Πενήντα έξι Αφγανοί που εντοπίστηκαν χθες σε ένα εμπορικό τραίνο στάλθηκαν πίσω στην Ελλάδα την ίδια ημέρα.

Η Βουλγαρία δήλωσε σήμερα αποφασισμένη να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της από την Ελλάδα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, στέλνοντας πίσω 56 Αφγανούς τους οποίους ανακάλυψε να κρύβονται σε ένα τρένο, ενώ ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο με περίπου 40 Ιρακινούς και Σύρους.

«Η επαναπροώθηση πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για την Ευρώπη», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έπειτα από συνάντηση που είχε με την αστυνομία των συνόρων και μια μονάδα του στρατού στο Μπλαγκόεβγκραντ (δυτικά).
«Στείλαμε ένα ισχυρό σήμα στους διακινητές που εκμεταλλεύονται αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους» υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Ματσάροβα.
Μετά την εκκένωση την προηγούμενη εβδομάδα του καταυλισμού της Ειδομένης στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, οι βουλγαρικές Αρχές αναχαίτισαν για πρώτη φορά χθες δύο ομάδες μεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα.

Πενήντα έξι Αφγανοί που εντοπίστηκαν χθες σε ένα εμπορικό τρένο στάλθηκαν πίσω στην Ελλάδα την ίδια ημέρα. Περίπου 40 άλλοι μετανάστες –Σύροι και Ιρακινοί– αποτελούν αντικείμενο έρευνας και θα επαναπροωθηθούν σε διάστημα μίας εβδομάδας, διευκρίνισε ο Μπορίσοφ.
Οι μετανάστες, που είχαν πληρώσει 200 ευρώ ο καθένας στους διακινητές, νόμιζαν ότι βρίσκονταν στην ΠΓΔΜ, είπε.

Μία μονάδα 65 στρατιωτικών με οχήματα παντός εδάφους θα διατεθούν για το δυτικό τμήμα των βουλγαρο-ελληνικών συνόρων σε υποστήριξη της αστυνομίας των συνόρων για την περίπτωση συρροής μεταναστών, πρόσθεσε.

Η Βουλγαρία έχει σύνορα 493 χλμ. με την Ελλάδα και 259 χλμ. με την Τουρκία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Έχοντας κατασκευάσει έναν φράχτη 120 χλμ. κατά μήκος των πιο ευάλωτων τμημάτων της μεθορίου της με την Τουρκία, η Βουλγαρία έχει εμποδίσει εδώ και δέκα ημέρες δύο απόπειρες διέλευσης δεκάδων μεταναστών που επέβαιναν σε φορτηγά τρένα με προορισμό τη Γερμανία και την Ουγγαρία, μέσω του φυλακίου Καπιτάν-Αντρέεβο στη βουλγαρο-τουρκική μεθόριο.
Η Βουλγαρία κατέγραψε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο 5.010 αιτούντες άσυλο –Αφγανούς, Ιρακινούς και Σύρους– στην πλειονότητά τους παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν στην επικράτειά της. Δέχθηκε επίσης πίσω 242 μετανάστες που έστειλαν η Γερμανία, η Αυστρία και η Νορβηγία όπου είχαν φθάσει μετά την καταγραφή τους στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες, Πέτια Παρβάνοβα.

Πηγή: protothema.gr