Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην Ειδομένη για την εκκένωση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην Ειδομένη, για την απομάκρυνση σκηνών από τη σιδηροδρομική γραμμή η οποία παραμένει κλειστή για πάνω από 1 μήνα. 

Στο μεταξύ σε 53.805 άτομα σε όλη την χώρα μετρώνται οι πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Οι νέες αφίξεις είναι ελάχιστες , μόλις, 30, το τελευταίο 24ωρο ενώ σταδιακά φαίνεται ότι αποφορτίζεται το λιμάνι του Πειραιά, όπου παραμένουν βεβαίως 3.734 άνθρωποι. Τη μεταφορά τους στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, όπου οι δυνάμεις του στρατού εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την τοποθέτηση οικίσκων και κατασκευής αποχέτευσης, αναμένουν πάνω από 3.700 μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Η διαδικασία μετακίνησή τους πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί με λεωφορεία, με βάση νέο σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας. Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων είναι ότι στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά θα υπάρξει η δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 4.000 ατόμων.

Από τους 66.400 αιτούντες-άσυλο για τους οποίους υπήρχε δέσμευση να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2015, μόνο 615 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε, σημειώνει μεταξύ άλλων η Διεθνής Αμνηστεία στην έκθεσή της με τίτλο «Παγιδευμένοι στην Ελλάδα: μια προσφυγική κρίση που θα μπορούσε να αποφευχθεί».
Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών- στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά- που βρίσκονται παγιδευμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ στις 7 Μαρτίου. «Τα κράτη της ΕΕ το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να επιδεινώσουν την κρίση καθώς απέτυχαν να δράσουν με αποφασιστικότητα και να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των χιλιάδων αιτούντων-άσυλο», σημειώνει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστεία.

Πηγή:  Αθήνα 9.84